Éremmel jött haza a Hunor mentőcsapata

A hazai alakulat egy teljes éven át tartó felkészülés után, az európai versenyen nyert kvalifikációval jutott ki a háromnapos ­GrimpDay Asia kötéltechnikai bajnokságra.

2019. 11. 28. 14:48
null
A bronzérmes különítmény Sencsen városában Fotó: Katasztrófavédelem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiváló helyezéssel, bronzéremmel tért haza a Hunor mentőszervezet nyolcfős csapata Kínából, a világ legrangosabb kötéltechnikai megméretéséről. A versenyen összesen tizen­nyolc, kötéltechnikai mentést végző csapat mérte össze tudását. A hazai alakulat egy teljes éven át tartó felkészülés után, az európai versenyen nyert kvalifikációval jutott ki a Sencsen városában megrendezett, a háromnapos ­GrimpDay Asia kötéltechnikai bajnokságra. A magyar alakulat több száz kilós felszereléssel indult útnak, a szervezők ugyanis nem biztosítottak technikai eszközt, sem felszerelést. A védőeszközökön túl pedig az öltözetre, a ruházatra, a lábbelire, a felszerelés meglétére és a személyi kompetenciákra is szigorú előírások vonatkoztak.

A próbatételek egyikén ­például kétköteles és önfékező biztosítási rendszert is ki kellett építeni, továbbá legalább hatszáz méternyi kötélzettel kellett rendelkeznie az egységnek, hogy egy hatvan méter magas kötélpályát is ki tudjanak alakítani. – A verseny roppant összetett feladatokból állt, nagyon komoly fizikai és szellemi terhelést jelentett. A három nap alatt összesen kilenc feladatot kellett teljesítenünk. Akadtak nehézségeink, de a verseny minden percét élveztük – összegezte a csapatot vezető Égető Szilárd tűzoltó főhadnagy az eredményhirdetésen.

A bronzérmes különítmény Sencsen városában
Fotó: Katasztrófavédelem

A speciális mentőcsapat elsőként ajánlotta fel segítségét tegnap a ­6,4-es erősségű földrengéssel sújtott Albániának is. Az ország a veszélyhelyzet-reagálási koordinációs központon keresztül kért nemzetközi segítséget, ebben három, közepes minősítésű városi kutató-mentő csapatot jelöltek meg, amelyre összesen tíz ország reagált. Magyarország az elsők között válaszolt a kérésre, amelynek során a Hunor mentőszervezet negyvenhat fős kontingensét, valamint három szakértőt ajánlott fel. Az albán kormány végül Görögország, Olaszország és Románia csapatát választotta ki. Hazánk egyébként legutóbb szeptember végén nyújtott támogatást Albániának, akkor menedék- és elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközöket és felszereléseket indított útnak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a földrengések és villámárvizek okozta katasztrófahelyzet felszámolásához, mintegy tizenegymillió forint értékben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.