Erős és tartós védettséget lehet elérni a vakcinával

Merkely Béla: A magyar tudósok közreműködésével kifejlesztett oltási módszer Nobel-díjat fog érni.

Munkatársunktól
Forrás: hirado.hu2020. 12. 27. 14:02
null
Dr. Merkely Béla szerint egyre többet tudunk a korona-vírusról Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel százszázalékos védettséget nyújt a Pfizer–BioNTech-oltóanyag a vírus ellen – hangsúlyozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1 Ma reggel című műsorában. Szavai szerint az oltások mindenki esetében két fázisban zajlanak, azaz mindenki, akinek beadják az amerikai–német konzorcium által fejlesztett vakcinát, 21 nap múlva egy emlékeztető oltáson is átesik majd. A rektor hozzátette: elsőként a járványkezelés frontvonalában dolgozókat: a műtők, az intenzív osztályok, a sürgősségi betegellátó osztályok dolgozóit oltják be. Szombaton, első körben a Dél-pesti Centrumkórház és a Semmelweis Egyetem klinikái 132 egészségügyi szakemberének adták be a vakcinát. A koronavírus elleni oltási kampány ugyanis a tervezettnél egy nappal korábban, már december 26-án elkezdődött.

További három egészségügyi intézményben folytatódnak az oltások: vasárnap a Szent Imre Kórház munkatársai, hétfőn és kedden a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és az Uzsoki Utcai Kórház dolgozói kerülnek sorra.

Merkely Béla szerint tartósabb védelmet nyújt a koronavírus elleni vakcina annál, mint ami megfertőződés után keletkezik a szervezetben

– Az eddig elvégzett 132 oltással bejárattuk az oltási mechanizmust, a továbbiakban egy nap alatt akár már ennek a sokszorosát is el tudjuk végezni – hangsúlyozta Merkely Béla, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy mindazok, akiknek az immunrendszere már a nyálkahártyán megállítja a fertőzést, rövidebb ideig tartó védettséget élveznek a vírussal szemben, mint azok, akinek a szervezetébe bejutva komolyabb tüneteket okozott a koronavírus.

– Ha azonban a vakcinával juttatjuk be a szervezetbe azt a fehérjét, amelyet a SARS-CoV-2 vírus is hordoz, sokkal erősebb és tartósabb védettséget lehet elérni.

Az oltással hosszabb ideig, adott esetben élethossziglan lehet védettséget szerezni, mint magával az átfertőzöttséggel – fogalmazott a professzor, hozzátéve: a szakemberek egyöntetű véleménye szerint az oltóanyag nemcsak hatékony, de rendkívül biztonságos is.

Hangsúlyozta: a vakcinának nincsen semmiféle, szervezetet károsító mellékhatása, csupán helyi reakciók – enyhe borzongás, esetleg hőemelkedés – jelentkezhetnek a beadása után.

A rektor szerint a módszer, amelynek kialakításában magyar tudósok is részt vettek, „Nobel-díjat fog érni”. Elmondta, hogy Magyarországon 20-25 százalékos lehet az átfertőzöttség, nyájimmunitásról, illetve a járvány leállásáról pedig a lakosság hatvanszázalékos átfertőzöttsége, illetve beoltottsága esetén beszélhetünk. A szakember abban bízik, hogy januárban több százezer oltást is el tudnak végezni, ami az oltóanyag mennyiségétől és az országba érkezésének tempójától is függ majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.