Erős napsütést és jégesőt jelez a meteorológia!

Zivatarveszély és az erős UV-sugárzás miatt is figyelmeztetést adtak ki szombatra az ország nagy részére.

Forrás: MTI2020. 06. 27. 9:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombat hajnalban kiadott veszélyjelzésük szerint zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Vas megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetés az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombaton a Duna és a Tisza közti tájakon, azon belül is legtovább az északi hegyekben lesz jelentős esélye villámlásnak. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és erős széllökések kísérhetik, a heves zivatarokhoz nagyobb méretű jég, illetve kilencven kilométer/órát meghaladó széllökés is társulhat.

Ugyancsak szombatra érvényes a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7.7-es (nagyon erős) UV-B sugárzás lehetősége is! Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, ami kisebb égési sérüléseket, de akár rákos megbetegedést is okozhat!

A szakemberek azt kérik, a szabadban tartózkodók fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Ha lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b weboldalon.

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 14–19 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet általában 28–33 fok között valószínű.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.