Erősödik a családon belüli összetartás a járvány alatt

A KINCS felméréséből kiderült, a veszélyhelyzetben a válaszadók alig negyede érzi feszültebbnek magát.

2020. 05. 09. 8:47
null
Forrás: burst.shopify.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványügyi veszélyhelyzet megerősítette a családtagok közötti kapcsolatokat, a megkérdezettek negyede (24 százalék) javulásról számolt be, 71 százalékuk nem tapasztal változást, és csak négy százalék érzi úgy, hogy romlottak a családi kapcsolatai a veszélyhelyzet kihirdetése óta – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából, amely szerint a magyar emberek elsősorban a családjukra számítanak ebben az időszakban. A válaszadók nyolcvan százaléka házastársára, párjára vagy gyermekére támaszkodhat a jelenlegi helyzetben, illetve negyvenöt százalék nyilatkozott úgy, hogy most több időt tud fordítani a családtagjaira.

A KINCS felméréséből az is kiderül, hogy a veszélyhelyzetben a válaszadók alig negyede (pontosan: 24 százalék) érzi feszültebbnek magát, 47 százalék inkább nyugodtan, higgadtan éli meg a jelenlegi helyzetet. A férfiak és a fiatalok általában nyugodtabbak: a férfiak 51 százaléka, míg a nők 44 százaléka, emellett a harminc év alattiak 56 százaléka, a negyveneseknek pedig mindössze 36 százaléka tekinti magát inkább nyugodtnak, mint feszültnek.

A többség ismeri és betartja a koronavírus elleni védekezés ­szabályait. A megkérdezettek 94 százaléka állítja, hogy teljes mértékben alkalmazkodik a vásárlási, kereskedelmi, illetve kijárási korlátozásokhoz. A legtöbben felelősen és tudatosan védekeznek a vírus ellen: az emberek 85 százaléka a szokásosnál gyakrabban mos kezet, 55 százalék pedig rendszeresen hord maszkot és gumikesztyűt is.

Úgy tűnik, a magyarok többsége megbirkózik a járvány miatt felmerülő problémákkal, hiszen kevesebb mint húsz százalék számolt be kifejezetten nagy nehézségekről. Általánosságban elmondható, hogy legkevésbé az élelmiszer beszerzése, valamint a hivatali ügyek intézése okoz gondot, az emberek leginkább a munkahelyi bizonytalanság és a pénz előteremtése miatt aggódnak. A járványhelyzet miatt a legtöbben attól tartanak, hogy valaki megbetegszik a családban (43 százaléknál él ez a félelem) vagy elveszítik a munkahelyüket (ez a szám is jelentős: 42 százalék).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.