Esküvői kisokos: Van, amin nem érdemes spórolni

Boldogító igen a tó partján vagy épp az erdő mélyén — az utóbbi években egyre többen választanak esküvőjüknek természetközeli helyszínt. Ám hiába gyönyörű a panoráma és megható a ceremónia, egy nem megfelelő szolgáltató akár az egészet tönkreteheti. Összegyűjtöttük, milyen trendek uralják idén az esküvői piacot és mire érdemes figyelni a nagy nap szervezésekor.

2019. 07. 17. 15:37
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármennyire nem hangzik romantikusan, az esküvőszervezés első és egyik legfontosabb lépése nem a dátum kitűzése, hanem a költségterv készítése és annak meghatározása, mennyit szeretne a pár költeni a nagy napra. Vannak ugyanis olyan tételek és szolgáltatók, amelyek díjai nagy mértékben meghatározzák a kiadásokat: helyszín, ételek és italok, fotós, dekoros, cukrász, ruhakölcsönzés vagy varrónő, sminkes, fodrász, zenekar, ceremóniamester. Legalább két-három helyről érdemes árajánlatot kérni, hogy lássuk, milyen különbségek vannak. A helyszín kiválasztása és az esküvői menü, beleértve az italokat, igen nagy részét teszi ki a kiadásoknak, ezért érdemes ezzel kezdeni a listát.

Vissza a természetbe!

Az utóbbi években háttérbe szorultak a nagyvárosi szállodák és éttermek, a szerelmesek egyre inkább a természetközeli helyeket keresik, hogy a hétköznapok forgatagából szeretteikkel karöltve elvonuljanak a nagy napon, ebből adódóan a vízpartok, a borászatok, a füvészkertek és az üvegházak a legnépszerűbb helyszínek. – Egy ilyen hely nemcsak azért lehet jó választás, mert a násznép kiszakad a mókuskerékből, és a növények közelsége meghitt hangulatot teremt, hanem azért is, mert több százezer forintot spórolhatunk a dekoráción. Egy harmonikus, részletgazdag rendezvénytér ugyanis nem igényel annyi virágot, papírmasét vagy épp háttérfalat a fotózáshoz – részletezte Soós Dorottya, a Babérliget Kúria értékesítési igazgatója.

Magyarország legdivatosabb vidéki helyszíneinek bérlése ételek és italok nélkül egy-másfél millió forintba kerül, igaz, az ár az egész hétvégére vonatkozik. A háromnapos lakodalom előnye, hogy a szűk család már az esküvő előtti napon megérkezhet és együtt hangolódhatnak, pihenhetnek vagy segíthetnek az utolsó simításokban a párnak. A logisztika és a garantált infrastruktúra miatt ugyanakkor a városi helyszínek sosem fognak kimenni a divatból. Amennyiben az utóbbi mellett döntenek a párok, akkor is érdemes beépíteni a natúr jegyeket, legyen szó az asztalok dekorációjáról vagy a köszönőajándékról. – Nagyon kedvelt dekorációs elemek a különböző fűszernövények, mind látványban, mind illatban úgy érezheti magát a vendég, mintha a természetben időzne – mutatott rá Soós Dorottya.

Fontos figyelembe venni a döntésnél azt is, hogy a családunk hány kilométerre él a választott álomhelyszíntől, és azt sem árt tudni, hogy a szolgáltatók kilométerköltséget számolnak fel, amennyiben átlépik a székhelyükként jegyzett megyehatárt.

Jól jöhet a segítség

Már az elején fel kell tennünk magunknak azt a kérdést, hogy mennyi időnk és energiánk lesz a szervezési feladatokra, a megfelelő színvonalú szolgáltatók elérése ugyanis nem mindig egyszerű. Egy esküvőszervező nemcsak naprakész a piaci szereplőkkel kapcsolatban, de már az első találkozó után tudni fogja, melyik az a három-négy helyszín, zenekar, dekoros vagy épp cukrász, aki tökéletessé teheti az esküvőt.

Fotó: Kurucz Árpád

– Azoknak a pároknak is érdemes esküvőszervező segítségét kérni, akik olyan helyszínt választanak, ahol nincs infrastruktúra, például egy puszta közepén kell felépíteni a sátrat, padlóval, bútorral, biztosítani a cateringet vagy épp a mosdót. Úgy vélem, egy ilyen lakodalom lebonyolítása szervező nélkül próbára teheti a pár idegrendszerét és kapcsolatát is – véli Soós Dorottya, aki szerint egy szervező abban is nagy segítség lehet, hogy a menyasszony és a vőlegény ne félidőben jöjjön rá, hogy a költségvetésük pontatlan vagy nem tartalmaz olyan elemeket, amelyeken nem érdemes spórolni.

A feladatokba akár a családot is bevonhatjuk, de nem javasolt. Az öröm­anyák és jóakaratú sógornők ugyanis nem biztos, hogy arra vágynak, amit a pár megálmodott. Sok vitától kímélhetik meg magukat a felek, ha már az elején tisztázzák, egyedül vagy profi szakember segítségével szervezik az esküvőt.

Kémia és hatodik érzék

Bármennyire is szimpatikus egy szolgáltató weboldala, mindig érdemes személyes találkozót kérni, mert hiába van egy zenekarnak, fotósnak vagy vőfélynek szuper ajánlása és szép honlapja, ha nem szimpatikus valami miatt. Ha nem hallgatunk az első megérzéseinkre, abból később még baj lehet.

– Egy ceremóniamester például nagyon sokat tud segíteni és ártani is, hiszen az ő legfontosabb feladata azontúl, hogy terelgeti a násznépet, az, hogy összefogja a szolgáltatók munkáját. Ahhoz viszont megfelelő rutin szükséges, hogy előre nem látott eseményeket úgy tudjon megoldani, hogy a pár és a vendégek észre se vegyék. Sajnos többször tapasztaltam azt, hogy a ceremóniamester megfeledkezett arról, hogy nem róla szól ez a nap, és túlhumorizálta, túltáncolta a vendégeket, sőt vendégként vett részt a lakodalmon. Ha a ceremóniamester nem jól ismeri fel a saját teendőit, az egész este menete megbicsaklik: nem a megfelelő időben lesz ott a torta, nem a megfelelő zene szól, nem a megfelelő fények vannak, amitől a fotós nem tud jó képeket készíteni, és a pár önfeledt ünneplés helyett feszengeni kezd a viselkedése miatt – fogalmazott a szakember.

Fókuszban a gyomor és a fül

Lehet bármennyire szép a menyasszony és megható a vőlegény tekintete, a vendégek két dologra fognak emlékezni: az ételekre és a zenére. Ha a násznép éhesen megy haza, és nem bulizott egy jót, akkor nehéz lesz évekkel később jókedvűen nosztalgiázni a családdal. Tehát egyik tételen sem érdemes spórolni. Harót Balázs zenész, énekes és táncos szerint egy jó zenekar elfeledteti a násznéppel mindazt, amin egy hosszú nap végén bosszankodni lehet, hogy a cipő nyomja a lábukat, hosszú órákat utaztak, ácsorogtak a templomban vagy melegük van. Ezért nem mindegy, kit kérünk fel arra, hogy garantálja a hangulatot az est folyamán. – Első körben gondoljuk végig, milyen zenére indul be a család. Ha ez a mulatós, akkor számtalan ilyen profilú „szintiboy” közül választhatunk. A DJ mindig egy olcsóbb megoldás – 100-150 ezer forint a díja –, viszont le kell mondanunk a koncertélményről és a koncerthangulatról is. Azonban ha profi zenészekből álló, minden stílusban otthonosan mozgó zenekart szeretnénk, 300-400 ezer forintot kell rászánni a költségvetésből – fogalmazott a művész, hozzátéve, hogy bár elsőre soknak tűnhet, ezért az árért öt-hat zenészt és egy hangtechnikust kapunk.

– A menü vonatkozásában az arany középút híve vagyok, szerintem érdemes frissíteni és a klasszikus menüsorba belecsempészni egy kis csavart, így a nagymama és a barátok ízlésének is eleget tehetünk – tanácsolta Soós Dorottya.

– Illesszünk be a hagyományos húsleves mellé egy vegetáriánus fogást, például egy hideg zöldség- vagy gyümölcslevest. A főételekkel szintén lehet játszani, a hagyományos húsok mellé válasszunk bátrabb köreteket. Engedjük el a rizs és burgonya párosát, helyettük kérjünk bulgurt, quinoát vagy akár hajdinát. A pár nyugodtan mutassa meg a saját világát, ez lehet egy nemzet konyhája vagy egy saját kedvenc étel, de mindenképp tegyenek a menübe biztonsági elemeket azoknak, akik nem kísérletező típusok – sorolta a szervező.

– Ha azt kérdezik tőlünk, az esküvői torta szép legyen vagy finom, ebben ne kössünk kompromisszumot – szögezte le Soós ­Dorottya, aki szerint szigorúan be kell tartani azt is, hogy csak hűtőkocsival szállítsák a desszertet. Ez nemcsak esztétika, hanem egészségügyi szempontból sem mindegy. Ha egy cukrász megkérdezi, hogy milyen lehetőségek vannak a hűtésre és tárolásra a helyszínen, akkor tudjuk, hogy profi szolgáltatóval van dolgunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.