Emmi: Elfogadhatatlan az elítélt veszprémi orvos kitüntetése

Üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondták ki bűnösnek a főorvost.

Veres László István
2020. 07. 28. 17:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) etikai okokból elfogadhatatlannak tartja, hogy a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház orvosigazgatója Semmelweis-nap alkalmából dicséretben részesítette az intézménynek azt a főorvosát, akit a bíróság üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek, és akinek a felfüggesztett börtönbüntetése jelenleg is érvényben van – áll az Emmi keddi közleményében. Hozzáteszik: a minisztérium egyetért a kórház főigazgatójával, aki a dicséret visszavonását kezdeményezte.

Udvary János veszprémi onkológus-nőgyógyász főorvost a Veszprémi Járásbíróság tíz rendbeli üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek, mert az OEP által finanszírozott, életmentő műtétekért kért előre 100–150 ezer forintos „hálapénzt”. Az első fokon eljáró tanács ezért 3 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Másodfokon 2016-ban a Veszprémi Törvényszék a letöltendő büntetést két évre mérsékelte, végrehajtását pedig öt évre felfüggesztette.

Az esettel kapcsolatban Lippai Norbert, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója közölte: Udvary János orvosigazgatói dicséretének felterjesztése, illetve elfogadása hiányos adatok alapján történt. A díj adományozóját, az intézmény orvosigazgatóját ezért írásbeli figyelmeztetésben részesítette és felhívta a figyelmét az adományozások előkészítésének fontosságára, hogy a hasonló esetek elkerülhetők legyenek. – Orvosigazgató urat továbbiakban utasítottam, hogy etikai okokból mérlegelje a dicséret visszavonásának lehetőségét – írta a főigazgató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.