Európa-szerte változnak a drónokra vonatkozó szabályok 2020-tól

Változnak a drónokra vonatkozó szabályok 2020. július 1-jétől két új uniós rendelet értelmében – mondta Novák Zoltán ügyvéd csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2019. 07. 18. 14:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közölte: az Európa Bizottság annak érdekében fogadta el az új szabályozást, hogy a drónok megnövekedett száma mellett is biztosítsa az emberek védelmét és biztonságát a levegőben és a földön.

A két új rendelet szabályozza a drónok használatát, gyártását és forgalmazását. A szabályozás használat szempontjából kategorizálja a drónokat, így a szabadon használhatók mellett lesznek engedélyhez kötött és hatósági ellenőrzés mellett működtethető drónok is – mondta.

Az engedélyhez nem kötött – fél kilogrammnál könnyebb – drónok nem repülhetnek emberek felett és a működés közben az irányítónak folyamatosan szemmel kell tartania eszközét.

Ha a drón működtetése nem felel meg akár csak az előbbi szempontok egyikének, akkor a tulajdonosnak engedélyt kell váltania a használatához – fűzte hozzá.

Novák Zoltán megjegyezte: a nagyobb drónok tulajdonosainak be kell jelentkezniük egy nyilvántartásba.

A dróntulajdonosok felkészítése érdekében a következő egy évben a bizottság segédanyagokat fog közzé tenni, amelyben többek között arról is tájékoztat majd, hogy hogyan kell elkészíteni az engedély kiváltásához szükséges kockázatelemzést – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.