Európában is nagyobb súlya lehet a Fidesz–KDNP-nek

A kormánykoalíció várhatóan a szavazatok 54 százalékát szerzi meg, ezzel pedig az Európai Unió legerősebb támogatottságú pártja lesz.

2019. 05. 23. 10:36
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Jobbik, a Momentum és az LMP is széteshet egy rossz szereplést köve­tően a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson – jelentette ki Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet vezető kutatója az intézmény által szervezett Mit látnak a közvélemény-kutatók az EP-választás előtt? című rendezvényén. Méréseik alapján a Fidesz–KDNP 14 mandátumot szerezhet, s a fölényes hazai győzelem mellett a strasbourgi székhelyű törvényhozó testület 12. legnagyobb pártjává válna.

Hozzátette: a kormánykoalíció várhatóan a szavazatok 54 százalékát szerzi meg, ezzel pedig az Európai Unió legerősebb támogatottságú pártja lesz.

Nagy Dániel a részvételt 32–35 százalékra becsülte, s a többi felszólalóval egyetértésben úgy vélte, hogy az ennél nagyobb szavazói aktivitás leginkább a kis pártoknak lenne kedvezőtlen, s a bejutás határán mért Momentum és az LMP mandátumszerzési esélyeit rontaná. Mindegyik előadó magasabb részvételt jelzett a legutóbbi EP-választáson tapasztaltnál. A legmagasabb választói kedvet – 44 százalék körüli részvételt – a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója jelezte előre, ám Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a részvételt a legnehezebb pontosan megjósolni.

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az EP-választásokon a pártok jellemzően kevesebb szavazót tudnak mozgósítani, mint az országgyűlési voksoláson, ám méréseik szerint a DK kivételt képez ez alól a trend alól, hiszen Gyurcsány Ferenc pártja a tavaly áprilisinál közel százezer szavazóval több támogatóra számíthat. Szavai szerint a Jobbiknak tetemes – közel 60 százalékos – veszteséggel kell szembenéznie a voksokat tekintve.

Az elemzők szerint így a DK és a Jobbik mellett az MSZP–Párbeszéd is esélyes lehet a dobogó második fokára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.