Európán kívül egyelőre nincs számunkra hely

A Hír TV-n látható Csörte műsorvezetőjének M. Dobos Marianne-nak vendégei voltak: Tóth Csaba, a Republicon Intézet stratégiai igazgatója, Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője, Gajdics Ottó, a Szabad Föld főszerkesztője, valamint G. Fodor Gábor a Századvég Alapítvány elnöke.

Forrás: Hír TV2019. 04. 18. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetek, hónapok óta még mindig ott tartunk, hogy a politikai elit próbál újra definiálni bizonyos fogalmakat, miközben ezeket a terminusokat felhasználva kampányolnak. Uniós értékek, kereszténydemokrácia, szolidaritás – többek között erre épülnek az egyes pártok cselekvési tervei. Lásd: az egyik oldalon Európai Egyesült Államok, míg a másikon – szűntessék be a migránskártyák rendszerét. Mi alapján döntsön a választó?

Itthon tovább folytatódik az ellenzéki marakodás, nem csak az EP-választás, hanem az azt követő önkormányzati választások kapcsán is programok, listás helyek és jelöltek mérettetnek meg.

A műsor elején elhangzott, hogy a baloldali vádakat, melyek szerint a Fidesz ki akarná vezetni a az országot az Európai Unióból legutóbb Kövér László is cáfolta.

„Eszünkbe sem jut. Józan, demokratikus beállítottságú embernek nem juthat eszébe az Európai Unióból kivinni akár Magyarországot, akár Csehországot, vagy bármelyik „rebellisnek” tekintett országot” – fogalmazott korábban a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a magyar házelnök.

Tóth Csaba: „Nagyon örülök Kövér László mondatainak, remélem minél többször fogunk ilyeneket hallani. Az EU nemzeti érdekérvényesítésünk legideálisabb helyszíne. Szerintem ez egy nagyon jó mondat. Ebben végre lehet konszenzus a politikai szereplők között. Minél több ilyet fogok a kampányban a Fidesztől hallani, annál jobban fogok örülni.”

A magyar kormányt gyakran azzal vádolják, hogy mindig mindent mérnek. Azért mérnek, mert profik: meg akarják tudni, mit akarnak az emberek – fejtette ki G. Fodor Gábor, majd hozzátette: „Csak két kutatást említsek, a magyar polgárok több mint 80 százaléka azt akarja, hogy maradjunk az unió tagja. Hülye, ostoba politika lenne az, ami a magyar polgárok akaratával szembe menne.”

Závecz Tibor szerint is Európán kívül nincs számunkra hely. „És én is megnyugvással fogadtam ezeket a mondatokat” – mondta Závecz. Azt is hozzátette, hogy szintén egyetért a kormány által hangoztatott nézettel, mely szerint a megoldást oda kell vinni, ahol a probléma van, és nem a bajt kell Európába áthozni.

„Semmi probléma nincsen. Az emberek világosan el tudják dönteni, kik azok, akiket szívesen látnának az Európai Unióban, az Európai Parlamentben és az egyéb szervezetekben a jövőben. Ott fog elválni, hogy az az Európa az az Európa-e, amiről mi beszélünk, azok-e az európai értékek, amelyekről mi beszélünk, van-e még benne kereszténydemokrácia vagy nincs. Akkor lesz igazi kérdés, hogy benne akarunk-e maradni vagy sem” – vélekedett Gajdics Ottó.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.