Év végén születhet ítélet a Sargentini-jelentés ügyében

Hazánk megsemmisítési keresetét a jogsértő szavazatszámítással elfogadott Sargentini-jelentéssel szemben jövő héten tárgyalhatja az Európai Unió Bírósága – jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter. A szabályok értelmében a leadott szavazatokból kell az igenek kétharmados arányát elérni, viszont a tartózkodás is egy szavazatnak számít.

Forrás: MTI2020. 06. 30. 10:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Bírósága hétfőn tárgyalja Magyarország megsemmisítési keresetét a jogsértő szavazatszámítással elfogadott Sargentini-jelentéssel szemben; a precedensértékű ügyben az év végén vagy a jövő év elején születhet ítélet – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az MTI beszámolója szerint a tárcavezető elmondta: a kormány szerint jogsértő szavazatszámlálással fogadta el az Európai Parlament (EP) a Sargentini-jelentést, mert a tartózkodó szavazatokat nem számították bele a 7-es cikket elindító, kétharmados határozat elfogadásába. – Az EP viszont úgy értelmezte a jogszabályokat, hogy a tartózkodó szavazatokat félre kell tenni, és csak az igeneket és a nemeket kell egymással szembe állítani – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a szabályok értelmében a leadott szavazatokból kell az igenek kétharmados arányát elérni, viszont a tartózkodás is egy szavazatnak számít, tehát azokat is bele kell számolni a végső eredménybe.

A magyar kormánynak az az érve, hogy enélkül sérül a képviselői szabadság, és ezzel a demokrácia is, hiszen az egy tudatos döntés eredménye, hogy valaki igen, nem vagy a tartózkodás gombot nyomja-e le.

– Én úgy gondolom, hogy azokban az időkben, amikor a […] jogállamisági vizsgálatok csúcsra vannak járatva az Európai Unióban, akkor nemcsak a tagállamok felé kell elvárás legyen a jogállamiság elvének tiszteletben tartása, hanem az európai intézmények felé is – fogalmazott.

A műsorban kitért arra is, a kormány az áldozatsegítő központok hálózatának fejlesztésével öt éven belül minden megyében könnyen elérhetővé kívánja tenni ezeket a szolgáltatásokat. – A segítség, amit a központokba betérők kaphatnak, lehet anyagi, jogi és lelki, de az úgynevezett védett házakba is elhelyezhetik őket – tette hozzá.

– A legfontosabb, hogy az információ eljusson az emberekhez, hogy nincsenek egyedül, hogy van segítség, és ez a segítség abszolút személyre szabott – emelte ki Varga Judit. Hozzáfűzte: hétfőn elindult a vansegitseg.hu címen elérhető weboldal, amelyen bárki tájékozódhat a lehetőségekről.

Mint korábban lapunk is beszámolt róla, Varga Judit Facebook-oldalán elevenítette fel, hogy „a hazug Sargentini-jelentést az EP bevándorláspárti többsége erőltette át azért, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon Magyarország bevándorláspolitikájára. […] A 7-es cikket elindító határozat elfogadásához előírt kétharmados támogatottsághoz az összes leadott szavazat (693) kétharmadára, azaz legalább 462 igen szavazatra lett volna szükség. Az EP azonban önkényes módon úgy döntött, hogy a tartózkodás nem számít leadott szavazatnak, így azokat mellőzte a kétharmad megállapításakor” – írta a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.