Éveket töltött börtönben, csak azért, mert magyar

Terrorizmus vádjával tartóztatták le öt évvel ezelőtt a kézdivásárhelyi Beke István Attilát a román rendőrök, de az ártatlanul elítélt székely fiatalembert ezalatt sem hagyta el a hite és a lelkiismerete, ezért nem volt hajlandó kegyelmet kérni, inkább letöltötte a büntetését – olvasható a Pesti Srácoknak adott interjújában.

Magyar Nemzet
Forrás: PESTI SRÁCOK2021. 07. 24. 12:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A börtönben két dolog hiányzott: a szabadságom, és minden ami vele jár

– mondta a Pesti Srácoknak adott exkluzív interjújában Beke István Attila.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi elnöke már régóta szálka volt a román rendőrség szemében, amikor 2015 novemberében megtalálták a módját, hogy egy időre távol tartsák a politikától:

egy nappal a december elsejei román nemzeti ünnep előtt házkutatást tartottak nála, amelynek során néhány tűzijátékot is találtak a rendőrök, ezért terrorizmus vádjával letartóztatták Szőcs Zoltánnal együtt, majd 2018-ban öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték mindkettejüket.

– Nehéz volt azzal a tudattal a börtönben ülni, hogy amiért elítéltek, azt nem követtem el,

– hangsúlyozta az aktivista.

Beke elmondta, hogy családjától és a médiától érkező támogatás rengeteget segített annak a tudatosításában, hogy nem tett semmi rosszat, amivel még a titkosszolgálat emberei is tisztában voltak, mivel a letartóztatásakor úgy tettek: „ön nem az az ember, akire számítottunk”.

A botrányos eljárásról szólva Beke elmondta: az nem csak róluk szólt, mivel sikerült az embereket megfélemlíteni, a magyar és a román közösséget pedig még jobban egymás ellen fordítani. Ugyanakkor a hite soha nem hagyta el és a nehézségek hatására még közelebb került Istenhez, s ha valami gond volt, azért fohászkodott, hogy javuljon a helyzet.

Azt mondtam, hogy ezerszer inkább leülöm az öt év minden napját, mint hogy ilyet tegyek. Egyenes gerinccel és feltartott fejjel vonultam be a börtön falai közé, és úgy is akartam kijönni, hogy mikor tükörbe nézek, akkor ne kelljen saját magamat szembeköpni. Nemcsak magamat, hanem az egész közösségemet aláztam volna meg vele

– hangsúlyozta azzal kapcsolatban, hogy miért nem nyújtott be kegyelmi kérvényt.

Az interjú során szó esett még a székely közösségről is, amiért a továbbiakban is minden tőle telhetőt meg fog tenni Beke, de politikusi pályára nem akar lépni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.