Évekig elhúzódhat Gyárfás és Portik pere

Ősszel még mindig a vád perdöntőnek szánt bizonyítékát, a Gyárfás Tamás és Portik Tamás közti beszélgetések hangfelvételeit vizsgálják a Fővárosi Törvényszéken. Talán novemberben már tanúkat is meghallgatnak majd. A Fenyő-gyilkosság ügyében az elsőfokú ítélet még nagyon messze van.

2021. 07. 29. 12:45
null
Gyárfás Tamás vádlott és védője, Zamecsnik Péter. Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyvédek szerint akár 2023-ra is átcsúszhat az elsőfokú ítélet a Fenyő János meggyilkoltatása miatt 2019 novemberében elindult büntetőperben. A bizonyítási eljárást szeptember 21-től négy tárgyalási napon keresztül folytatják, amelyek során meghallgatják a Póta Péter bíró által kirendelt igazságügyi pszichológust, illetve technikai szakembereket.

Ekkor kerülhet sor a védelem által felkért nyelvészeti szakértők meghallgatására is, akik a vádlottak számára egyértelműen kedvezőtlen, rájuk terhelő szakvéleményt dolgoztak ki.

 

A védelem természetesen vitatja az általa abszurdnak tartott megállapításokat, és a korábbi tárgyalási napokon többször is felvetette saját nyelvészeti szakértő bevonását a perbe. Korábban a bíró még nem tartotta ezt időszerűnek, de azóta a törvényszék megváltoztatta ezt az álláspontját.

Úgy tudjuk, legalább három szakértőt von be az ügybe a védelem, köztük van a nyelvészprofesszor is, azonban a várható ellentétes vélemények feloldása miatt szükség lehet további illetékesek kirendelésére. A tárgyalás eddigi menetéből egyébként kiderült, hogy Póta Péter rendkívül alapos, időnként már-már aprólékos bíró, aki törekszik arra, hogy minden ellentmondást tisztázzon.

Ez azonban időt igényel, egy harmadik nyelvész szakértő kirendelése tehát tovább nyújthatja az elsőfokú eljárást.

 

Novemberre ugyancsak négy tárgyalási napot tűzött ki a bíró, így talán megkezdődhet a vádhatóság hetvenkét tanújának meghallgatása is. Optimális esetben naponta öten tehetnek vallomást, ezért a vád tanúinak kihallgatásához több mint 14 tárgyalásra van szükség. A bizonyítási eljárásnak ez a része várhatóan csak 2021 őszére fejeződhet be, majd ezt követően hallgathatják meg a védelem által indítványozott tanúkat és egyéb szakértőket.

Gyárfás Tamás vádlott és védője, Zamecsnik Péter
Fotó: Kurucz Árpád

Ráadásul a pandémia egyszer már megakadályozta a bizonyítási eljárás folytatását, ami előfordulhat idén ősszel, télen és akár jövő tavasszal is. Ebben az esetben biztosra vehető, hogy az elsőfokú ítélet átcsúszik 2023-ra. A perben eddig a titokban rögzített hangfelvételek kapcsán megszólaló Portik végig Gyárfás védekezését támasztotta alá – legalábbis egyetlen szavát sem cáfolta.

Sőt, többször kijelentette, hogy ő a rendőrségi és bűnözői mentora, a néhai Drobilich Gábor megbízásából tulajdonképpen csőbe akarta húzni Gyárfást. Állítása szerint az volt a megbízatása, hogy Gyárfást, Princz Gábort és másokat megkeresve beszéltesse őket, és próbálja kimondatni velük, hogy valami közük van Fenyő János meggyilkolásához.

 

A vád részévé tett hangfelvételeken ez a folyamat nyomon is követhető, a nyelvész szakértők pedig nyilvánvalóan sokat vitatkoznak majd még azon, hogy melyik elhangzó szó miként értelmezendő, ugyanis a felvételeken Gyárfás egyszer sem mondja azt Portiknak, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. Mint ismert, a vád szerint Gyárfás előbb Tasnádi Pétert bízta meg a feladattal, amire Tasnádi előleget is felvett, ám nem hajtotta végre a megbízást. Ekkor Gyárfás Portikhoz fordult, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét és ellenségét, Fenyő Jánost.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.