Évnyitó a gyermekvédelemben

Kezdetét vette a tanév annak a 23 ezer gyermeknek is, akik a gyermekvédelmi rendszerben élnek. A szociális ügyekért felelős államtitkár ennek kapcsán tegnap Kalocsán elmondta: a társadalom kevéssé ismeri ezeknek a gyerekeknek a nehézségeit, pedig az ő jövőjük sem lehet közömbös a számunkra.

Csekő Imre
2020. 09. 07. 20:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A gyermekvédelem közösségi feladat, amelyben egyaránt felelőssége van a kormánynak, az önkormányzatoknak, a gyermekvédelmi rendszer szereplőinek és mindenkinek, aki érdeklődik a közélet iránt ‒ mondta tegnap Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára Kalocsán az Emmi Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskola tanévnyitó ünnepségen.

A politikus hangsúlyozta: fontos, hogy a nehéz sorsú gyermekeket soha senki ne próbálja meg politikai zsákmányszerzésre használni. Fülöp Attila kiemelte: a legnehezebb helyzetek, életutak esetén is felelősségteljes és korrekt megnyilvánulásra van szükség, mert csak ezzel lehet a gyermekek életét javítani és jobbá tenni.

– A kalocsai gyermekotthon speciális intézmény. Az itt elvégzett munka a gyermekvédelem egyik legnehezebb része, hiszen nagyon komoly pszichés gondokkal küzdő fiatalok élnek itt, esetenként szerhasználók, de vannak köztük olyanok, akik már bűncselekményt is elkövettek – nyilatkozta lapunknak az esemény után Fülöp Attila, aki szerint a társadalom még kevéssé érti ezeknek a gyerekeknek a nehézségeit. – Az ő jövőjük senki számára sem lehet közömbös, mert nem mindegy, hogy ezek a gyerekek büntetés-végrehajtási vagy szociális intézményekben kell majd éljék felnőtt éveiket, vagy a nevelőik segítségével ki tudnak kerülni jelenlegi helyzetükből – fogalmazott az államtitkár.

– A tanév most 23 ezer, gyermekvédelemben élő gyermeknek kezdődik el, akiknek döntő többsége integrált iskolába jár, de vannak köztük olyanok is, akik abban az otthonban tanulnak, ahol élnek. Mindössze 12 szociális intézménynek van belső iskolája hazánkban, ahol mintegy hatszáz diák tanul – mondta lapunknak Fülöp Attila. Kiemelte: ezeknek a gyerekeknek nemcsak a tanév kezdése a nehéz, hanem emellett a családjuk hiánya is.

Az államtitkárt a vírushelyzet gyermekvédelmi rendszerben jelentkező hatásairól is kérdeztük. – Tavasszal a gyermekotthonokban nem volt fertőzés, de akkor kijárási tilalom volt, amit a digitális oktatás tett lehetővé – emlékeztetett Fülöp Attila. Elmondta: tavasszal több ezer, a digitális oktatáshoz szükséges eszközt osztottak ki, amelyek most is használhatók lesznek, ha esetleg úgy hozza az élet, hogy ismét át kell térni a home office-ra. – Részben társadalmi összefogásból, részben saját erőforrásból biztosítottuk ezeket az eszközöket azokon a helyeken, ahol korábban nem volt megfelelő az ellátottság. Ezzel a technikai feltételek is adottá váltak minden helyzetre – fogalmazott az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.