Ezért fontos minden ember számára az új koronavírus-törvény

Az Origo megkérdezte ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, a Századvég jogi szakértőjét, hogy mit gondol az új törvényjavaslatról.

Forrás: Origo2020. 03. 22. 19:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatát.

A kabinet álláspontja szerint ezt a magyar emberek érdekében kell megszavazni, és emiatt a kormánypártok azt kérik az ellenzéki pártoktól, támogassák a javaslatcsomagot az Országgyűlésben. Éppen ezért az Origo megkérdezte ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértőjének véleményét: szerinte miképp szolgálják a kormány tervezett intézkedései az emberek védelmét. A szakember a törvényjavaslat három aspektusát emelte ki:

  • gondoskodik arról, hogy a veszélyhelyzet, mint különleges jogrend, megfelelő időben és ideig bevezetésre kerülhessen. Szerinte így a kormány hatékonyabban tud élet- és egészségvédelmi intézkedéseket foganatosítani,
  • rendelkezik arról, hogy a közjogilag jelentős események (országos és helyi népszavazás, választás) ne kössék le a közigazgatás kapacitásait, valamint,
  • szabályozza az ál- és rémhírterjesztőkkel (a járványügyi intézkedéseket akadályozók mellett) szembeni hatékonyabb fellépést a magyar emberek egészségének és életének, nem utolsó sorban a köznyugalom megóvása érdekében.
  • Az alkotmányjogász ismertette, hogy különleges jogrendben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálásának érdekét szem előtt tartva vezetik be a speciális rendelkezéseket. Úgy látja, hogy nincs szükség itthon olyan kormányzati intézkedésre, amelyet a nyugat-európai, uniós tagállamokban ne vezettek volna be.

    Összefogás kellene

    Az alkotmányjogász beszélt a kérdés politikai hátteréről is. Szerinte a kormánynak nem szabad felülnie a hisztérikusan követelőző ellenzéknek.

    Fontos, hogy az esetleges korlátozások lépcsőzetesen épüljenek fel, szemben az ellenzéki hisztérikus követelőzéssel, amely mindent egyszerre akar – fogalmazott, hozzátéve, hogy a szigorítások meglehetősen sokfélék lehetnek, a beutazási tilalomtól a rendezvények betiltásán át egészen az esetleges kijárási tilalomig.

    Ifj. Lomnici Zoltán szerint ez most nem a politikai viták ideje: mind a balliberális pártok, az ellenzéki média, és az álcivil jogvédők részéről nagyfokú higgadtságra lenne szükség.

    - Jelenleg ugyanis az összefogás és a fegyelmezettség a magyarság legfontosabb erőtartaléka! – zárta gondolatait a Századvég jogi szakértője.

    A teljes cikket ITT olvashatják.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.