Ezreket vonzott a Leopard-simogató

Érdeklődők tízezreit vonzotta a Magyar Honvédség hét végi honvédelmi napi rendezvénye a budaörsi repülőtérre. Aki türelemmel végigaraszolt az akár egyórás közlekedési dugón, az a magyar hadsereg jelenlegi és jövőbeni fegyverzetét, felszerelését, s mindezekkel együtt látványos harcászati bemutatókat tekinthetett meg.

2019. 05. 20. 11:15
null
A katonai parádén a teljes arzenál megjelent: repülők, helikopterek, tarackok és tankok Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton – a csütörtöki főpróbát és a pénteki szakmai napot követően – a nagyközönség előtt is megnyílt a budaörsi reptéren a honvédelem napjának alkalmából megrendezett haditechnikai bemutató.

A megnyitón Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes ismertette, hogy Magyarország rekord­összegű honvédelmi költségvetéssel készül a Zrínyi 2026 program megvalósítására.

A politikus elmondta: 513 milliárd forintos honvédelmi költségvetésből gazdálkodik idén Magyarország, ebből 150 milliárd forintot fordítanak a haderő fejlesztésére.

A hivatalos megnyitót követően a Magyar Honvédség légierejének gépei díszelgő áthúzással tisztelegtek a látogatók előtt. A levegőben ott voltak a Gripen vadászbombázók, a Falcon7 és az Airbus A319 szállítógépek, valamint a Zlin kiképzőgépek is.

A Mi–24-es harci helikopterek, a Mi–8-as és Mi–17-es közepes szállító helikopterek mellett látványos bemutató repülést végzett az Airbus H145M könnyű, többcélú helikopter is, amelynek első példányai a megrendelt húsz darabból idén év végén érkeznek meg Szolnokra.

A légiparádé után a vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái komplex harcászati bemutatóján a katonák helikopterek támogatásával „semmisítettek meg” egy ballisztikus rakétát szállító menetoszlopot.

A katonai parádén a teljes arzenál megjelent: repülők, helikopterek, tarackok és tankok
Fotó: Havran Zoltán

Az akcióban részt vettek az új Polaris-homokfutók és páncélozott Humvee terepjárók is. Szintén látványos akciót mutatott be az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. lövészzászlóalja, szemléltetve, hogy hogyan vernek vissza egy ellenük irányuló támadást, és miként számolják, morzsolják fel az ellenséges erőket.

A hadijátékban BTR–80 és BTR–80A páncélozott harcjárművek is részt vettek, használva 14,5, illetve 30 milliméteres fedélzeti toronyfegyvereiket. A programban láthattak még a látogatók egyebek mellett drónbemutatókat, tűzszerész-foglalkozást, katonai rendészeti ­akciót és látványos díszelgést is.

Óriási tömeg volt kíváncsi a honvédség kiállított szárazföldi eszközeire is. A budaörsi reptér sokat látott, történelmi hangára előtt a jelen technikáját képviselő T–72-es harckocsi, BTR–80-as páncélozott harcjármű és a vontatott D–20-as 152 milliméteres tarack mellett az elmúlt egy évben megrendelt eszközök egy-egy példányát is kiállították.

Az osztrák Bundesheer egy Leopard 2A4-es tankot kölcsönzött az eseményre, ebből a típusból 12 jármű leszállítását már idén megkezdi a német fél, hogy megkezdődjön a honvéd harckocsizók kiképzése.

A német Krauss-­Maffei Wegmann gyár egy Leo­pard 2A7+ harckocsit és egy Panzerhaubitze 2000, 155 milliméteres önjáró ágyút kölcsönzött az eseményre. Az előbbiből 44-et, az utóbbiból 24-et rendelt Magyarország.

Szintén bemutatták a megrendelt, Leopard-alvázra épített, hatalmas méretű ­Leguan hídvetőt és a WiSENT 2 műszaki mentő harcjárművet is. A „Leopard-simogatónak” is nevezett részen csak hosszú sorban állás után lehetett felmászni és beülni a kiállított modern harckocsikba, igaz, a járművek belsejében tilos volt a fotózás.

Meglepetésnek számított a török Nurol Makina cég két 4×4-es páncélozott járműve. A kurdisztáni, szíriai és jemeni tűzkeresztségen átesett kisebb NMS Yörük és a nagyobb Ejder Yalcin járműveken a honvédség jelvénye és a magyar zászló is fel volt matricázva.

A moduláris, többféle fegyverzettel, feladattal ellátható járművekről csak annyit lehetett megtudni a mellettük álló magyar katonáktól, illetve a gyári személyzettől, hogy beszerzésük folyamatban van. Azt nem közölték, hogy a Honvédelmi Minisztérium pontosan hány darabot és milyen célra tervez beszerezni ezekből az eszközökből.

A parádén a katonai tanintézetek hallgatói mellett közreműködtek az önkéntes tartalékosok is, akik tanulmányaik vagy munkájuk mellett szolgálják a honvédelem ügyét.

A segítség el is kelt, hiszen a fentieken kívül számtalan sátorban lehetett megnézni, illetve kézbe venni a honvédség régebbi és legújabb kézi fegyvereit, köztük a licencben, Kiskunfélegyházán gyártott CZ-fegyvereket, a katonák ruházatát, személyi felszereléseit.

Kiállítottak a harcjárműveken kívül számos közúti járművet és műszaki munkagépet is. A legkisebb gyerekekre is gondoltak a szervezők, ezért számos foglalkozás, játszósátor várta őket.

A harci bemutatók csatazajának elülte után koncertek is szórakoztatták az összegyűlt több tízezer embert.

A honvédelem napján arra emlékszünk, hogy 1849. május 21-én a honvédcsapatok többhetes ostrom után bevették a budai Várat, vereséget mérve a megszálló osztrák császári csapatokra. Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc dicső tetteire emlékező rendezvények keddig folytatódnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.