Ezt lehet tudni az új kínai vakcináról

Könnyen kezelhető az újonnan engedélyezett keleti oltóanyag, nem igényel mélyhűtést, és csak egy dózist kell beadni belőle.

Munkatársunktól
2021. 03. 22. 15:18
null
Sokan többre tartják saját életüket a többi emberénél. Dúl a vakcinakorrupció (A kép illusztráció) Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn tudatta Müller Cecília, hogy engedélyezték Magyarországon sürgősségi alkalmazásra a tiencsini székhelyű CanSino Biologics vakcinagyártó Convidecia (AD5-nCOV) nevű oltóanyagát. Az országos tiszti főorvos bejelentését az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményben is megerősítette.

A CanSinoBIO – az amerikai Johnson & Johnson oltóanyagához hasonlóan – egyadagos vakcina, virálisvektor-alapú, azaz magát a koronavírust vagy a darabjait nem tartalmazza, csak a tüskefehérjéje előállításához szükséges genetikai információt,

technológiáját tekintve tehát a brit–svéd AstraZenecához és az orosz Sputnyik V-hez hasonlítható. Az új oltóanyag előnye, hogy nincs szükség hozzá mélyhűtésre, 2–8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tartva stabilan és biztonságosan szállítható és tárolható.

Az új kínai vakcinából csak egy adagot kell beadni, könnyen szállítható és tárolható, mivel nem szükséges mélyhűtés hozzá
Fotó: MTI/Mészáros János

A Convidecia-vakcinát Kínában még tavaly júniusban engedélyezték katonai használatra. A Bloomberg hírügynökség kutatásokra hivatkozva korábban azt írta:

az oltóanyag eddigi vizsgálatok alapján 65,7 százalékos hatásosságú, de 90,9 százalékos eséllyel előzi meg a komolyabb megbetegedést.

A kínai hadsereg és a tiencsini székhelyű biotechnológiai vállalat által közösen kidolgozott oltás tehát rendkívül hatékonynak bizonyult a koronavírus okozta tünetek enyhítésében. Az utolsó, harmadik fázisú klinikai teszteket harmincezer fő résztvevővel és további 101 koronavírus-fertőzöttel végezték el. Egy Pakisztánban végzett kutatásból származó adatok szerint pedig az oltóanyag révén a súlyos betegségek kialakulása száz százalékban elkerülhető.

Az Ad5-nCoV elnevezésű vakcinát Kínában már alkalmazzák, februárban pedig Mexikóban és Pakisztánban is jóváhagyták sürgősségi felhasználásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.