Fantomdolgozókat rejtegethet az FKF

Az FKF fizikai dolgozói újabban külön bérjegyzéket kaptak, így már nem látják, hogy kik szerepelnek az irodai dolgozók kifizetési listáján.

2021. 01. 21. 7:25
null
Budapest XI. ker Bikás park Covid19 járvány idején szemét szállítók. fotó: Teknős Miklós MN Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fizikai dolgozói elől rejtegetheti a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) azokat a fantomdolgozóit, akik csak a tartályellátó csoport kifizetési listáján szerepelnek, ám tényleges munkát nem végeznek, sőt még csak be sem járnak.

Tudomásunk szerint szabad státus hiányában más személyeket is „foglalkoztat” úgy a vállalat, hogy más munkakörben és társosztályon vannak nyilvántartva, mint amiben mindennapos tevékenységüket végzik.

Figyelemre méltó: bár amikor rákérdeztünk erre a jelenségre az FKF-nél, azt válaszolták, hogy a társaságnál „bér- és egyéb kifizetés csak és kizárólag olyan esetben történik, amennyiben a kifizetés mögött valós teljesítés van”, nemrégiben mégis kevésbé átláthatóvá tették a bérjegyzéket.

Ugyanis informátoraink azt közölték, hogy a legutóbbi fizetésnél az egyik társosztályon a fizikai dolgozók újabban külön bérjegyzéket kaptak, tehát már nem látják, hogy kik szerepelnek az irodai munkatársak listáján, ahol jellemzően elhelyezik a fizetést teljesítmény nélkül felvevő kollégákat.

Kérdés, hogy ki fogja majd elvinni a szemetet
Fotó: Magyar Nemzet/Éberling András

Forrásaink arra is felhívták a figyelmünket, hogy minden jel szerint porhintésnek bizonyult Karácsony Gergely főpolgármester azzal kapcsolatos ígérete is, hogy a fővárosi cégek összevonásakor számos vezetői pozíciót szüntetnek meg, és hogy ezzel megtakarítást érnek el. Például arról értesültünk,

hogy miután megszűnt a szolgáltatásirányítási osztály, annak vezetőjét csak azért küldte ötnapos szabadságra a hulladékbegyűjtési és szállítási osztály igazgatója – aki egyébként Karácsony hivatali ideje alatt nevezte ki a hölgyet osztályvezetőnek –, hogy ez alatt az idő alatt egy érdemi munkavégzést nem jelentő pozíciót eszkábáljon a kolleginának.

A fentiek fényében meglehetősen cinikusnak hat Mártha Imrének, az FKF felügyelőbizottsága elnökének egy minapi belső levélben tett bejelentése, amelyben azt fejtegette, hogy a cég szakszervezete nem képes megfelelően képviselni a dolgozók érdekeit, és hogy ezután az FKF fogja ezt – hatékonyabban – megtenni. Ironikus, hogy a kommünikében Mártha egyebek mellett érdemi munkavégzésre buzdította a dolgozókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.