Farhud az első ISIS-hóhér, akit elítéltek Magyarországon

A vádhatóság tényleges életfogytiglani fegyház kiszabásáért és terrorizmus megállapításáért fellebbezett.

2020. 12. 08. 13:00
null
20200303 Budapest Fővárosi Törvényszék Hasszán Farhud per Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasszán Farhud 2015-ben az Iszlám Állam (ISIS) egyik kivégzőosztagát vezetve követett el emberiesség elleni bűncselekményeket Szíriában – mondta ki Mikó Gergely, a Fővárosi Törvényszék bírója az elsőfokú ítéletében, amiért életfogytiglani fegyházra ítélte a szír férfit azzal, hogy legkorábban 30 év letöltése után vizsgálható meg a feltételes szabadlábra helyezése. A törvényszék terrorizmusban nem állapította meg Farhud bűnösségét, ezért a Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be a terrorizmus megállapítása és tényleges életfogytiglani fegyházbüntetés kiszabása végett. A Hír TV Riasztás című bűnügyi műsorában ma este pontos képet kaphatunk az ítéletről, a történtekről.

Hasszán Farhud kommandósok gyűrűjében a tolmácsot hallgatja a Fővárosi Törvényszéken, amint az ítélet indoklását fordítja neki
Fotó: Hír TV/Riasztás

Kelen László, Farhud kirendelt ügyvédje azonban alapjaiban vitat minden, a védencére nézve terhelő megállapítást.

– Nincs áldozat egy se. Nincs tettes. Nincsenek jegyzőkönyvek, nincsenek szakértői vélemények. Csak állítások, és be nem csatolt halállisták vannak – fogalmazott az ügyvéd.

Ugyanakkor az ügyészség emberöléssel, bűnszervezetben megvalósított terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolta meg Farhudot.

A szír migránst 2018 decemberében fogták el embercsempészet miatt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, amikor egy szír nőnek segített Svédországba jutni. Farhud az üzletért ötezer eurót remélt, de egy felfüggesztett szabadságvesztéssel kellett beérnie. A menekültügy már meg is kezdte a kiutasítás végrehajtását, és három nappal később útnak is indították volna a férfit Görögország felé, amikor a magyar hatóságok értesítést kaptak Belgiumból arról, hogy az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja. A gyanú aztán váddá érett, így került a férfi rövid időn belül másodjára is bíróság elé Magyarországon.

A tárgyalás kezdetén Hasszán Farhud arra kérte a bírót, hogy ne nyakazzák le
Fotó: hírTV/Riasztás

A vádat Urbányi András ügyész (Fővárosi Főügyészség) ismertette.

– Az Iszlám Állam tömegesen, tarkólövéssel végezte ki az iraki, illetve szír katonákat, köztük megsebesült, harcképtelen személyeket, ugyanakkor polgári személyeket is végeztek ki, egyebek mellett nyilvános lefejezéssel, torokelvágással. A szervezet körülbelül háromezer nőt rabolt el, hogy feleséget biztosítson a harcosoknak, vagy szexuális rabszolgaként alkalmazza őket. Az Iszlám Állam a kivégzések jelentős részéről felvételt készített, és a felvételeket közzétette az interneten, a lakosság megfélemlítése céljából.

A megfélemlítés az Iszlám Állam hatalmának biztosítása miatt kellett, hiszen a szervezet nem rendelkezett akkora rendfenntartó erővel, amekkora a rohamosan növekvő megszállt területekhez szükséges lett volna. Hasszán azt állítja, 2011-ben besorozták a kormánycsapatokhoz, majd amiért dezertált, rövid időre börtönbe zárták. Két hónapos kiképzése közben elhatározta, hogy végleg megszökik, és Európába vándorol. Embercsempészek segítségével, Törökországon keresztül jutott el Görögországba az egész családjával, az akciót az édesapja finanszírozta. A vádirat szerint azonban Hasszán emírként a 2011 és 2016 közötti időszakban a DAES – ahogy az arabok hívják az ISIS-t – egyik rendfenntartó csapatának vezetője volt.

– 2015-re Farhud Hasszán vádlott az Iszlám Állam egyik kisebb fegyveres egységének parancsnoka lett, emiatt a köznyelv emírként emlegette. A Farhud Hasszán parancsnoksága alatt álló, az Iszlám Államhoz tartozó osztag megszállta Al-Sukni városát. Farhud Hasszán feladata volt, hogy az Iszlám Állam ellenségeiről egy úgynevezett halállistát készítsen, vagyis megjelölje azokat, elsősorban a Benidorgan törzshöz tartozó személyeket, akiket bosszúból, illetve a polgári lakosság megfélemlítése céljából kivégezzenek. A téren összegyűlt tömeg szeme láttára a Benidorgan törzshöz tartozó – a törzsvezető jobbkezének számító – Ahmad Kaszim El Dagernek, a település imámjának fejét levágták. A sértett fejét késsel, Hadzs Odáj és Farhud Hasszán vádlott közösen vágta le, a sértett torkát fűrészszerű mozdulatokkal, hosszan tartóan átvágva, majd a fejet a törzstől elválasztotta. A levágott fejet diadalittasan körbemutatta a jelenlévőknek.

A vádhatóság a bizonyítékok közé csatolta a kivégzésről készült videót – melyet a bíróság le is játszott a tárgyaláson.

Az ítélet indoklása előtt Mikó Gergely bíró visszautasította a védő alaptalan vádjait.

Mielőtt a bíróság az ítélet részletes indoklásába fogna, hangsúlyozza, illetve visszautasítja a védő mai védőbeszédében elhangzottakat, miszerint a bíróság ne próbáljon meg bármilyen benyomásnak megfelelni. A bíróság csak a lelkiismeretének és a törvénynek akar megfelelni akkor, amikor egy büntetőügyben ítéletet hoz. És a bíróság jelen eljárásban szemben a védő álláspontjával, a most ismertetendők alapján a vádlott büntetőjogi felelősségét kétséget kizáróan, bizonyítékokkal alátámasztottan bizonyítottnak találta. Kifogásolta azt is, hogy mit keres magyar bíróságon egy szír állampolgár, Szíriában elkövetett bűncselekményének a tárgyalásán. A joghatóság kérdését a büntető törvénykönyv 3. szakasza szabályozza, mely szerint nem magyar állampolgár által, nem Magyarországon elkövetett bűncselekmény esetén, emberiesség elleni bűncselekmény esetében, ideértve az apartheidet és a népirtást is, Magyarország jogosult eljárni – közölte a bíró.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.