Fegyházat kaphatnak a műanyagcsővel támadó útonállók

Akár nyolc év szabadságvesztést kaphat az a testvérpár, akik a kedvenc kocsmájuk tulaját próbálták kirabolni.

Végh Attila
Forrás: ugyeszseg.hu2020. 08. 13. 12:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfegyverkezve elkövetett rablás kísérlete és közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt emelt vádat a Kunszentmiklósi Járási Ügyészség két férfival szemben, akik előre kitervelték áldozatuk kirablását, majd maszkban, lesből támadtak a kerékpáros férfira. Az ügyészség honlapján olvasható beszámoló szerint az útonállók a hatóság döntése értelmében az eljárás nyomozati szakaszának augusztus 13-i befejezése után is letartóztatásban maradtak.

A szabadszállási testvérpár 2019 őszén találta ki, hogy törzshelyüknek, a helyi sörözőnek a tulajdonosát egy reggel, nyitáskor megtámadják azért, hogy a nála lévő készpénzt elvegyék. Mivel a kiszemelt áldozat mozgását, szokásait előre megfigyelték, jól tudták, ekkor még a kocsmárosnál van az előző esti bevétel is, délelőtt szokta bevinni a bankba a pénzt. A söröző rendszeres vendégeiként azt is tudták, mikor a legnagyobb a forgalom, egy ilyen este utáni időpontra tervezték a támadást. A rablás végrehajtásához sapkából maszkot készítettek, valamint egy 60 cm hosszúságú műanyagcsövet is magukhoz vettek. Később azt nyilatkozták, direkt nem karót vagy fém csövet választottak, nem akartak ugyanis súlyos sebeket ejteni a sértetten.

 

A klasszikus útonállómódszert választó elkövetők 2019. november 16-án kora hajnalban a vállalkozó lakásához közeli útkereszteződésben elrejtőzve várták a kerékpárján közlekedő áldozatukat. Amikor a férfi elhaladt előttük, a fiatalabb vádlott gyalog utána indult, míg idősebb társa távolabbról követte őket, közben pedig figyelte az utca mozgását, az esetleges szemtanúkat, nehogy lebukjanak.

A fiatalabb rabló hátulról, közepes erővel négyszer is megütötte a sértett fejét és bal oldalát. A kocsmáros az ütések hatására a kerékpárral együtt az úttestre esett. A támadó elvette az áldozat táskáját, és annak tartalmát az úttestre borította. A sértett eközben a földről felkelve támadója irányába indult, aki ekkor a csővel ismét megütötte a fején, a bal füle mögött. A kocsmáros ekkor kiabálni kezdett, a két bandita pedig elfutott. A két rabló azonban üres kézzel távozott, a sértett ugyanis nem a táskájában, hanem a zsebében tartotta a pénztárcáját.

A sértett a bántalmazás következtében zúzódásos, vágott és hámhorzsolásos sérüléseket szenvedett. Azonnal rendőrt hívott, akiknek elmondta, hogy a maszk ellenére felismerte támadóját. A járőrök egy órán belül elfogták a testvérpárt, akik beismerték, ők tervelték ki és hajtották végre a rablást. Az ügyészség mindkét férfit felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérletével, továbbá közúti közlekedés biztonsága elleni bűntettel vádolja, ezért velük szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. A vádlottak ügyében a Kunszentmiklósi Járásbíróság fog dönteni, a törvény értelmében négy és nyolc év közötti szabadságvesztésre számíthatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.