Fékbe rejtett csempészcigaretta-szállítmány

A menetrend szerinti szerb buszjárat váltósofőrje bevallotta: tudta, hogy dohányáru volt a fékek között.

Végh Attila
Forrás: NAV2020. 09. 14. 16:35
NAV ellenőrzés
Fotó: MTI Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A reggeli szabadkai menetrend szerinti járat autóbuszán találtak csempészárut a pénzügyőrök szeptember 14-én reggel hét órakor Röszkén. Az ügybe bevonták a szerb hatóságokat is, mert a dohányárut úgy rejtették el, hogy azzal veszélyeztették a jármű, az utasok és a közlekedés biztonságát is. A szerb buszjárat egyik sofőrje azt állította: fogalma sem volt arról, hogy valaki hozzányúlt az autóbuszhoz.

A napi rutin szerint kívánt átjönni a Röszke autópálya-határátkelőhelyen a menetrend szerinti Belgrád–Szeged autóbuszjárat. A sofőr bejelentkezett a Magyarországra történő belépésre, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai az autóbusz utasainak és utasterének átvizsgálása után nem engedték tovább a járatot, kiterelték tételes vámvizsgálatra. A Magyar Nemzet információ szerint a pénzügyőrök dohány és alkohol felkutatására kiképzett kutyája jelezte, hogy valami nincs rendben a járművel, s mivel annak csomagterében sem találtak semmit, kérték a sofőrt, jelezze a központnak a menetrendtől való eltérést, majd félreállíttatták a buszt.

Az autóbuszt vezető sofőr és az utasok kivétel nélkül azt állították, nincs náluk olyan vám- és adóköteles áru, amit be kellene jelenteniük. A NAV munkatársai a jármű átvizsgálása során észrevették, hogy a busz légfékeinek levegőtartályait kimozdították az eredeti helyükről. A jármű biztonsági berendezései nem jeleztek fékhibát, de ez nem jelentett semmit, mert a buszokat direkt plusz féktartályokkal is el kell látni, hogy egy meghibásodása esetén is működjön a fékberendezés. A pénzügyőrök a gyanús féktartályt lekötötték a fékrendszerről, majd felnyitották. Már ekkor látszott, hogy a féktartály jó ideje nem működhetett, átalakították, s egy tárolórekeszt rejtett, amiben 850 doboz magyar zárjegy nélküli, luxus kategóriájú cigaretta volt. A dohányáru hazai kiskereskedelmi ára meghaladja a másfél millió forintot, a csempészek félmilliós hasznot könyvelhettek volna el, ha a szállítmány célba ér.

A megtalált dohányterméket lefoglalták, majd a magyar hatóságok közölték a sofőrökkel, hogy a busz fékberendezésének „hibája ” miatt értesítették a szerb rendőrséget is az esetről. A járat váltósofőrje ekkor beismerő vallomást tett, elmondta, ő iktatta ki a féktartályt, társa erről valóban nem tudott semmiről, állítása szerint több alkalommal is így jött már át a határon. A cigaretta lefoglalása mellett a csempészt hárommillió forintos bírsággal sújtották, feljelentést tettek vele szemben költségvetési csalás miatt is, vizsgálják, kinek értékesíthette az adómentes dohányárut. A szerb hatóságok közlekedésbiztonsági rendszabályok megsértése és közúti veszélyeztetés miatt indíthatnak ellene eljárást, a busztársaság pedig azonnali hatállyal elbocsátotta a féket megpiszkáló sofőrt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.