Fekete-Győr András és párttársa a vádlottak padján

Fekete-Győr még a Momentum pártelnökként dobálta meg a vád szerint a rendőröket egy 2018-as tüntetésen, ám ma már miniszterelnök-jelöltként ülhetett le a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a vádlottak padjára. Mellé telepedhetett a párttag- és vádlott társ Szarvas Koppány Bendegúz.

2021. 02. 24. 11:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) kezdődött meg ma a Momentum elnöke, miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András és párttag-, illetve vádlott-társa, Szarvas Koppány Bendegúz büntetőpere. A vád szerint két éve a Kossuth téren egy tüntetésen füstgyertyát dobtak a rendőrökre.

A vádirati tényállás – amit kamerafelvételek bizonyítanak – szerint a 2018. decemberi, Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak

a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék.

A Központi Nyomozó Főügyészség az I. rendű vádlott Szarvas Koppány Bendegúzzal szemben csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, míg a II. rendű vádlott Fekete-Győr András ellen csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat.

A vádhatóság azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakra – figyelemmel a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségéről szóló törvényre – tárgyalás nélkül, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki.

A Momentum elnöke a vádemelés hírére azonnal az ügyészséget, a Fideszt és Orbán Viktort támadta. Azt állította:

egy játékboltban is kapható lila füstölőt ejtett (!) két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök felszólítás nélkül könnygázt lőttek az emberek arcába.

Hozzátette: soha nem állt szándékában ártani a rendőröknek, azok vallomásai szerint nem is tette. Ettől függetlenül politikusként és állampolgárként egyaránt vállalja a felelősséget tetteiért, mondta korábban Fekete-Győr.

Én állok majd vádlottak padjára azért, mert ki mertem állni a magyarok érdekeiért – mondta el a Legfőbb Ügyészség előtt tartott sajtótájékoztatóján. Majd kijelentette: – A Fidesz retteg attól, hogy a Momentum tovább erősödik, ezért akar engem bilincsben látni Orbán Viktor.

A momentumos pártelnök a december 17-i perelőkészítő ülésre meggondolta magát, és ragaszkodott a tárgyalás megtartásához. Ezen az ülésen a vádlott társ Szarvas Koppány Bendegúz Covid–19 gyanújára hivatkozva nem vett részt. Az egykor „kis-Gyurcsánynak” tartott volt DK-s, ám jelenleg momentumos Szarvas januárban pótolta az előkészítő ülést, ahol szintén tagadott és nem mondott le a tárgyalásról sem. Így ma már vádlott-társával, pártelnökével, Fekete-Győr Andrással együtt felelhet a PKKB-n.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.