Fekete-Győrt élő adásban szembesítették kirekesztő megnyilvánulásával

A Momentum politikusaitól nem először hallható olyan kijelentés, amely egy másik személy szexuális hovatartozását firtatja. Fekete-Győr András az ATV Egyenes beszéd című adásában Szájer József szexuális hovatartozására tett kijelentést. Az elmúlt években a Momentum több vezető politikusa keltett megütközést antiszemita megnyilvánulásokkal.

Ritó Szabolcs
2020. 12. 03. 15:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napja az ATV Egyenes beszéd című műsorában szólalt meg Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a Szájer-ügyről. A politikus a Fidesz politikáját bírálta, amiért az állítása szerint „a homoszexuálisok ellen uszít, és a család szentségéről papol”. Fekete-Győr annak ellenére firtatta Szájer József szexuális irányultságát, hogy a műsorvezető kiemelte: előző vendége Tamás Gáspár Miklós volt, aki azért nem kívánt véleményt formálni az eset kapcsán, mert szerinte a Szájer-ügy az magánügy. Fekete-Győr azt mondta: „Nem értek egyet, ez közügy.” Folytatva mondandóját, kijelentette: „Évtizedek óta lehet tudni, hogy Szájer József homoszexuális politikus.”

Rónai Egon a politikus kijelentésére úgy reagált: „Én azt gondolom, hogy önnek nem volt joga a saját vélekedését kijelentő módban valakinek a szexuális beállítódásáról megjelölni egy élő adásban.”

 

(A beszélgetés említett része 04:48-tól 07:03-ig tekinthető meg a videón.)

December 1-jén Fekete-Győr András folytatta országjárását a kormány ellen hangolásban, és kifejezetten a Fidesz szimpatizánsainak címzett egy saját videót, amelyet a Facebook-oldalán osztott meg. A Fidesz ellen hangolás végén hozzátette, abban bízik, hogy a kormánypárti szavazók is „egy olyan országot szeretnének építeni 2022-ben, amelyben az erkölcs, a gerincesség és a becsület a helyén van”. A Momentum-vezető követőit megosztotta Fekete-Győr erkölcsvédő videója. Olyan hozzászólások is megjelentek, amelyek kijelentették, hogy nem támogatják a kormánypártot, azonban nem értik a Momentum hozzáállását, mivel miközben a Momentum elítéli Szájer Józsefet, teljes mellszélességgel kiáll az LMBTQ-mozgalmak, a gendermozgalmak és az egyneműek házassága mellett.

Fekete-Győr András
MTI/Soós Lajos

A Momentum elnökének kijelentései, tehát az erkölcs, a becsület és a gerincesség értékeinek önmagukkal azonosítása azért is érdekes, mert amíg a kormánypárt körül zajló botrányok mindig következményekkel járnak, addig a magát baloldali értékrenddel azonosító, toleránsnak, elfogadónak, az emberek jogait és szabadságát védelmezőnek beállító Momentum nem így cselekszik.

Az elmúlt években több olyan momentumos politikus tett kirekesztő, antiszemita, rasszista és a mások szexuális hovatartozása alapján megkülönböztető kijelentéseket, amelyek miatt távozniuk kellett volna a közéletből, ezzel szemben a párt inkább megerősítette azok pozícióját.

2018-ban Nemes Balázs, a Momentum Mozgalom pécsi elnökéről került elő egy 2010-es podcast beszélgetés. A Bétahullám nevű weblap és rádió a Tomcat-féle nemzeti radikális Bombagyár folytatása volt, Nemes Balázs pedig szerkesztőként is tevékenykedett a projektben. Az idézett hangfelvételen többek között olyan kijelentéseket tesz a momentumos politikus, hogy „Magyarországon nincs antiszemitizmus, pedig igény az lenne rá”, valamint „Izrael történelmileg nem létezik, ahogy Szlovákia se”. Az antiszemita megnyilvánulásai mellett a beszélgetés során társaival a cigányokon, bevándorlókon és a Pride-on megdobált homoszexuális embereken is jót viccelődtek. A politikus később többször mentegette magát a baloldali médiában, azonban a párt vezetését különösebben nem zavarhatta az eset, mivel Nemes a Momentum pécsi szervezetének tisztújításán nem csupán indulhatott, de 2020-ban annak az elnöke is lett. Szintén antiszemita megnyilvánulásaival tett szert országos ismertségre a Momentum székesfehérvári szervezetének vezetője is 2019-ben, aki azóta is jelen van a közéletben és korábbi tisztségét tölti be.

Az ellenzéki összefogás antiszemita, rasszista és szexuális alapon másokat kirekesztő megnyilvánulásairól itt is olvashat bővebben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.