Fekete napja volt az embercsempészeknek vízkeresztkor

Nyolc embercsempészt fogtak el a rendőrök január 6-án, akik 137 migránst szállítottak Ausztria felé.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 01. 07. 12:44
Illegális bevándollók lapultak a magyar kamionokban
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra buktak le az embercsempészek január hatodik napján. A rendőrség hat esetben, nyolc gyanúsított ellen indított eljárást embercsempészet bűntett megalapozott gyanúja miatt. A Magyar Nemzet információi szerint a nyomozhatóság minden esetben kezdeményezte az elkövetők letartóztatását. Egyik sofőr sem saját ötletből várakozott a déli határszakasz közelében az ott véletlenül felbukkanó, határsértő migránsokra, szervezett embercsempész bandák megbízásából vállalkoztak a fuvarra. A sikeres bűnügyi felderítés igazolta, hiába van nagy pénz az embercsempészetben – a rendőrség nem hivatalos adatai szerint az illegális bevándorlók Szerbiában fejenként 500-1000 euró közötti összegeket fizetnek a csempészeknek, ennek a sofőrök a negyed részét kapják meg – nagy a kockázat is, a gyanúsítottak akár tízéves börtönbüntetést is kaphatnak. A hat feltartóztatott csempészautóban 137 migránst fogtak el a rendőrök, akiket kihallgatásuk után az Ideiglenes Biztonsági határzárhoz kísérték és kiutasítottak Magyarország területéről.

Az embercsempészek január 6-i bukása már előző éjjel megkezdődött, egy polgárőr telefonált be a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltségre, hogy egy budapesti, sárga taxit és egy másik autót látott Csátalja külterületén egy erdő mellett, közvetlenül a határnál. A polgárőr felbukkanásakor az autókból több ember kiszállt, befutottak egy erdőbe, a két kocsi meg elhajtott. A rendőrök pár óra elteltével 11 szír migránst fogtak el az erdőkben, a civil autót Bátmonostor közelében, a taxit Bajánál állították meg. Egy budapesti testvérpár, B. Tibor és B. Balázs akarta az ország nyugati határaihoz szállítani az illegális bevándorlókat, a rendőrök őrizetbe vették a fivéreket, járműveiket lefoglalta a hatóság.

Fotó: Police.hu

Az 5-ös számú főúton január 6-án hajnali egy óra körül a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztály illegális migráció elleni osztályának jelzése alapján állítottak meg egy teherautót, melybe egy órával korábban több határsértő is beszállt. A harmincéves budapesti sofőr negyven migránst engedett fel kamionja rakterébe, a magukat szírnek mondó férfiak Bécsig fizettek a fuvarért. Nagy valószínűséggel együtt indították őket útnak Szerbiából az embercsempészek azzal az 55 fős migráns csoporttal, akiket az M5-ös autópálya inárcsi pihenőjében találtak meg a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei egy másik magyar kamionban, ennek 52 éves budapesti sofőrje kezén is csattant a bilincs.

Fotó: Police.hu

Az embercsempészek bukássorozata dél körül az M1-es autópályán folytatódott, Bábolna környékén egy parkolóban egy 45 éves ukrán férfi egy Lengyelországban bérelt mikrobuszban bujtatott el hat szír férfit. A rendőrök nem sokkal ezután elfogtak egy, az autópálya mellett sétáló gyalogost is, kiderült, ő volt az autó hetedik utasa, aki éppen a mosdóban volt a rendőrség megérkezésekor, elrejtőzött, majd gyalog indult el az osztrák határ felé. Ezzel egy időben, Enyingnél is ellenőrzés alá vontak a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda illegális migráció elleni osztályának nyomozói egy varsói rendszámú autót, abban két fiatal lengyel férfi nyolc illegális bevándorlót szállított. Ellenük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság indított eljárást embercsempészet bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, csakúgy mint a két magyar kamionos, ők is összedolgozhattak, egy nemzetközi bűnszervezet megbízása alapján.

Fotó: Poice.hu

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztályának nyomozói embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával kihallgattak és őrizetbe vettek egy 29 éves román állampolgárságú férfit, aki szintén január 6-án próbálkozott tizenhat szír illegális migránst a magyar–osztrák határ felé elvinni. Az eljárás során a mikrobusz utasai elmondták, előre fizettek, hogy a kisbusszal eljussanak Nyugat-Európába. A járművezetőt és utasait a Nyírbátori Rendőrkapitányság és a Nyírbátori Határrendészeti Kirendeltség munkatársai lakossági bejelentést követően vonták intézkedés alá, egy kis faluban álltak meg egy bolt előtt vízért és élelemért, ez tűnt fel az ott lakóknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.