Fel kell tartóztatni a migránsokat

Magyarország minden rendelkezésére álló eszközzel küzd a kárpátaljai magyarok jogaiért – hangzott el az Országgyűlés keddi ülésén. A külügyminiszter a migrációs helyzetről is tájékoztatást adott, kiemelve, hogy Görögországnak meg kell védenie a határait.

Bácskai Balázs-Bákonyi Ádám
2020. 03. 11. 9:48
Migrants climb fence at the border as they clash with Greek riot police at Turkey's Pazarkule border crossing with Greece's Kastanies, near Edirne
Ostrom Görögországban. Athén a magyar példát követve lezárta határait Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A NATO–Ukrajna tanácsülések blokkolása mindaddig fennmarad, amíg nem tudunk megállapodni az elvett kisebbségi jogok visszaadásáról – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés keddi ülésnapján. Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta, március 26-án Budapestre látogat az ukrán külügyminiszter, akit az ukrán elnök azzal bízott meg, hogy próbálja meg a kétoldalú kapcsolatokat helyreállítani. – Mi erre készen állunk, erre a találkozóra is észszerű, józan észen alapuló javaslatokkal készülünk – jelentette ki. A kormány törekvéseit valamennyi párt a támogatásáról biztosította, egyedül az MSZP-s Mesterházy Attila vélte úgy, hogy a blokkolás hazánknak is komoly károkat okoz, eredménye pedig kétséges.

A járvány és az ukrán-magyar viszony mellett kedden forró témának számított a migráció is. Harrach Péter a görögországi helyzetre hívta fel a figyelmet, amelynek kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy válaszolt: Görögországgal szemben jogos elvárás, hogy védje meg hatá­rait, amelyek egyben az EU határai is. A tárcavezető szerint Európának a magyar migrációs politikát kell követnie. Stummer János ismét a Jobbik korábbi javaslatát hangsúlyozta a migráció kapcsán, amely szerint vissza kellene állítani a határőrséget. Mellár Tamás (Párbeszéd) az esélyegyenlőség hiányát kifogásolta a felsőoktatás területén, Bősz Anett (DK) pedig a nők esélyegyenlőségét és fokozottabb társadalmi megbecsülését kérte számon a kormányon. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára válaszában arra emlékeztette Bőszt, hogy a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc beszélt korábban az „öregecskedő feleségek” lecseréléséről, ami aligha nevezhető tiszteletteljes kijelentésnek.

Ostrom Görögországban. Athén a magyar példát követve lezárta határait
Fotó: Reuters

A bevándorlással foglalkozott Facebookon közzétett videóüzenetében a Fidesz kommunikációs igazgatója is. Hollik István szerint nőni fog a migrációs nyomás a balkáni útvonalon, mert a török elnök és az Európai Bizottság vezetőjének találkozóján nem született megállapodás. Hangsúlyozta: a hatalmas embertömeg miatt Brüsszel is belátta, hogy 2015-ben Magyarországnak volt igaza a határvédelem kérdésében. Ugyanakkor a koronavírus-járvány most tovább növeli a veszélyt – tette hozzá. A politikus emlékeztetett arra, hogy Törökország másfél hete megnyitotta kapuit az Európába igyekvő illegális migránsok százezrei előtt. A jobboldali görög kormány éber volt, rögtön elrendelte a határok lezárását és védelmét, ám még így is több tízezer illegális migráns jutott el Európa határához. Brüsszel rögtön gyorssegélyt nyújtott a határvédelemre a görög kormánynak, ám a helyzet kiszámíthatatlan és instabil marad – ismertette.

– Egy biztos, nekünk Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ezért továbbra is teljes erővel védjük a déli határokat – szögezte le Hollik István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.