Felemás emlékezés Horthy Miklósra

Virágot vitt Horthy Miklós sírjára Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes országgyűlési képviselője, míg a Mi Hazánk fáklyás felvonulással emlékezett a kormányzó száz évvel ezelőtti budapesti bevonulására. Utóbbi ellen tiltakoztak az ellenzéki pártok, Karácsony Gergely pedig undorát és megvetését fejezte ki.

Bákonyi Ádám
2019. 11. 18. 8:24
null
Lázár János virágot vitt a kormányzó családi kriptájába Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Üldöztetünk, de el nem hagyatunk; tiportatunk, de el nem veszünk”. (2Kor. 4,9) – ezzel a Bibliai idézettel tette közzé tegnap azt a videót Lázár János, amelyben virágot vitt Horthy Miklós Kenderesen található sírjára. Hódmezővásárhely fideszes országgyűlési képviselője, volt Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy a néhai kormányzó „katona volt, igaz magyar hazafi, akire főhajtással kell emlékeznünk”.

Lázár János virágot vitt a kormányzó családi kriptájába
Fotó: Facebook

A Mi Hazánk Mozgalom még szombaton lovas és fáklyás felvonulással emlékezett Horthy Miklós száz évvel ezelőtti, 1919. november 16-i fővárosi bevonulására. Toroczkai László a megemlékezésen Horthy egykori beszédére utalva azt mondta, Budapest az októberi önkormányzati választásokon újra vörös rongyokba öltözött. Ma pedig azért folyik a verseny a politikusok között, hogy ki legyen Károlyi Mihálynak, az első magyar köztársaság elnökének, illetve Kun Bélának, a Tanácsköztársaság vezetőjének utódja – tette hozzá a párt elnöke. Szerinte a konzervatív arisztokratából vörös gróffá lett, „elmeháborodott” Károlyi utódja lehet Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Kun Bélának pedig méltó örököse Jakab Péter jobbikos politikus. Novák Előd, a párt alelnöke is a Tanácsköztársasághoz hasonlította a jelenlegi városvezetést. Mint mondta: a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett fővárosi önkormányzat szintén megtagadja a nemzet ezeréves múltját, amikor száműzi Szent István szobrát. A Mi Hazánk felvonulását a Gellért téren ellentüntetők várták, akik „Mocskos nácik!” és „Mocskos Horthy!” rigmusok skandálásával igyekeztek megzavarni a rendezvényt.

– Az újhorthyzmus írmagját is ki kell irtani, és tiltakozni kell az ellen, hogy a Mi Hazánk Mozgalom Horthy Miklós budapesti bevonulásának századik évfordulóján „masírozik” Újbudán – jelentették ki az MSZP, a Párbeszéd és a DK politikusai ugyanekkor a fővárosi Szent Gellért téren. Kunhalmi Ágnes kiemelte: ha 2022-ben a köztársaságpártiak bizalmat kapnak Magyarországon, akkor a vörösterror áldozatainak emlékműve mellé azonnali hatállyal felállítják a fehérterror áldozatainak emlékművét is. „Horthy elutasította a köztársaságot, a demokrá­ciát, és regnálása alatt végig Budapest-ellenes politikát folytatott. Olyan rendszert hozott létre, amelyet Orbán Viktor és a Fidesz ma vállaltan példának és mintának tekint, és amely egyre inkább hasonlít a mai Magyarország világára” – közölte az MSZP választmányi elnöke.

„Történészi beszámolók szerint Budapest 1919. november 16-án se fogadta kitörő örömmel a városba fehér lovon bemasírozó Horthy Miklóst – én ma kifejezett undorral és megvetéssel fogadom, hogy a Fidesz álellenzéki fiók­pártja erre a napra emlékezve tart vonulást a városban” – írta közösségi oldalán Karácsony. A főpolgármester szerint Horthy mai követői nem viselik Budapest „sokszínűségét, európaiságát, kultúráját és szabadságszeretetét”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.