Felére esett vissza a határsértők száma a múlt héten

A fagypont alatti éjszakákon nem indultak el a magyar határ felé Szerbia és Románia felől a migránsok.

Végh Attila
2021. 01. 18. 21:02
Téli elfogás a magyar-román határon
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január első hetéhez képest felére esett vissza a magyar határon és az ország belterületén az illegális bevándorlókkal szemben kezdeményezett rendőri intézkedések száma. Két hete több mint kétezer-ötszáz migráns sértette meg a határainkat, az elmúlt hét nap során mindössze ezerháromszáz jogsértésről készült jelentés. 474 migránsnak sikerült átjutnia az ideiglenes biztonsági határzár kerítésén, 648 esetben tettenéréssel akadályozták meg a határt védő rendőrök és honvédek, hogy a határsértők bejuthassanak Magyarország területére. Büntetőeljárást 78 esetben kezdeményezett a rendőrség, embercsempészet gyanúja miatt rendeltek el nyomozásokat.

A szakértők szerint egyértelműen a szeles, fagyos időjárásra vezethető vissza, hogy az elmúlt hat hét statisztikáit vizsgálva a múlt héten lényegesen csökkent a határsértések, határsértési kísérletek száma.

A készenléti rendőrség határvadászainak megfigyelése szerint a magyar–szerb határ túloldalán is kisebb volt a mozgás, vagyis az embercsempészek sétáltatói sem hozták ki a mínusz öt Celsius-fok alatti éjszakákon transzportjaikat a kerítéshez.

A bűnügyi felderítés adatai szerint ugyanakkor az illegális határátlépésre várók száma nem csökkent,

ennek a Szabadka környéki szállásadók örülhetnek a legjobban, akiknél a kedvezőbb időjárási viszonyokig a migránsok meghúzták magukat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a hét közepétől jelentős melegedés várható, ezzel párhuzamban a rendőrség arra számít, hogy a határsértések száma újra elérheti majd a kétezres nagyságrendet, nem lazíthatnak a déli határokat védő rendőrök és honvédek. A határvadászok szerint a migránsok a havat sem szeretik, de nem csak azért, mert fáznak, a hóban maguk mögött hagyott nyomok alapján még jobban követhető a határsértők menekülési útvonala. A műszaki zárral nem rendelkező magyar–román határszakaszon is ez volt a helyzet az elmúlt napokban, a határsértőket az átlagosnál is rövidebb idő alatt fogták el és kísérték vissza a határra, ahol a román hatóságok járnak el velük szemben határsértés miatt.

Fotó: Police.hu

A téli időjárási viszonyok az embercsempészeknek sem kedveztek, a kiskunsági Mátételke közelében nyolc szír határsértővel akadt el egy 28 éves, ukrán embercsempész. A sofőr és utasai megpróbáltak eltűnni a környékről, de a téli talajon ez a megoldás sem sikerült, a rendőrök egy órával az elakadt jármű megtalálása után elfogták a migránsokat és az autó vezetőjét is, utóbbi ellen embercsempészet bűntett gyanúja miatt indult eljárás, őrizetbe vették. Ez lett a sorsa annak a szír férfinak is, aki Veszprém közelében akadt fent egy rendőri ellenőrzésen; Münchenben bérelt autójában három illegális bevándorlót fuvarozott Németország felé, de tartózkodási engedélye csak a sofőrnek volt, a migránsokat kiutasították Magyarországról, az embercsempészt harminc napra letartóztatta a bíróság.

Fotó: Police.hu

Ásotthalomnál egy újabb, a határt védő műszaki zár alatt megbúvó alagutat fedeztek fel a határrendészek, a járatot még korábban áshatták ki (a fagyott földben ez lehetetlen lett volna), eddig elszáradt növényekkel álcázták.

Az alagúton több tucat határsértő is bejutott az ország területére, de mindannyiukat sikerült elfogni,

a járatot munkagépekkel temették be a honvédség műszaki alakulatának katonái.

Nagykereknél sikerült elfogni egy 33 éves, embercsempészet miatt körözés alatt álló román férfit, aki még tavaly augusztusban vett részt több migráns Magyarországra történő jogellenes utaztatásában egy szervezett bűnbanda tagjaként. A csempész azt hitte, a magyar hatóság nem tud tevékenységéről, hivatalosan, szabályos okmányokkal próbált volna belépni a határon, amikor az elfogatóparancs alapján elfogták, és azonnal őrizetbe is vették.

Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.