Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a tojásdobáló

Bár még nem jogerős, megszületett az első elmarasztaló ítélet a rendőröket dobálók ügyében.

Végh Attila
Forrás: pestisracok.hu2020. 09. 03. 14:55
A 2018 december 12-ei tüntetés
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmentésért és enyhítésért is fellebbezett annak a férfinak a védője, akit egyelőre nem jogerősen szeptember 2-án a Pesti Központi Kerületi bíróság egy év négy hónapnyi szabadságvesztésre ítélt, két és fél évre felfüggesztve annak végrehajtását. A vádlott, N. András 2018. december 12-én egy, a baloldali ellenzék által szervezett tüntetésen a gyanú szerint tojással dobálta a Parlament épületét védő rendőröket. A hatályos jogszabályok értelmében a rendőr súlyosabb sérülés okozására alkalmatlan tárggyal történő megdobálása jog- és törvényszerű intézkedésre kényszeríti a rendőrt, vagyis maga a cselekmény, a dobálás minősül hivatalos személy elleni erőszaknak.

2018. december 12-én és 13-án több százan tüntettek Budapesten, a Kossuth téren. A Parlament épületét védő és a rendezvény biztosítására kirendelt rendőröket többen, folyamatosan támadták, lökdösték annak érdekében, hogy a magyar Országgyűlés épületébe illetéktelenül bejussanak, azt jogellenesen elfoglalják. A Budapesti Rendőr-főkapitányság csapaterő-szolgálatának és a Készenléti Rendőrségnek a munkatársait a tömegből többen is inzultálták, provokálták, nemcsak közvetlen fizikai erőszakkal, hanem olyan, a rendőr tevékenységét, személyét sértő, rendőri intézkedést kiváltó tevékenységgel is, mint a tojásdobálás.

A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői és rendőrök a Kossuth téren 2018. december 14-én
MTI/Balogh Zoltán

A budapesti N. András egyike volt a hajigálóknak, a hivatalos személy elleni erőszakban a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség által indított eljárásban őt is sikerült azonosítani, a biztosításban részt vevő nyomozók még a helyszín közelében elfogták. Ahogyan a PestiSrácok megírta, a férfi ellen vádindítványt nyújtott be az ügyészség, a bíróság pedig elmarasztaló ítéletet hozott az ügyben. A férfi azzal védekezett, ő a Parlament épületét célozta, védője szerint nem bizonyított, hogy eltalálta volna a rendőröket, de a bírói indoklás szerint maga a cselekmény, a szándék is kimerítette a vád alapját képező jogsértés tényállását. A többgyermekes családapa védője azzal érvelt, a tojásdobálás Európában évszázadok óta bevett szokás, a negatív véleménynyilvánítás, így a szólásszabadság része, ám a vádhatóság szerint a rendőrök felé dobott tárgy esetében ez más elbírálás alá esik.

A 2018. decemberi tüntetéseken kifejtett erőszakos, garázda jellegű, rendőrök ellen irányuló jogsértések ügyében több eljárásban is megkezdődhetnek ősszel a bírósági eljárások. Ahogyan azt a Magyar Nemzet is megírta, idén májusban, politikusok ellen is eljárást indított a nyomozó hatóság. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, valamint Szarvas Koppány Bendegúz, a párt önkormányzati képviselője is dobálta a rend őreit, a gyanú szerint célzottan, füstbombával, szikrázó, be nem azonosítható tárggyal – valószínűleg petárdával –, amellyel egy rendőrt el is találtak. A gyanúsítottak emellett egy fegyverboltokban szabadon megvásárolható, de jogszerűen csak és kizárólag önvédelemre használható könnygázszóró spray tartalmát is a rendőrök felé fújták. Ezekben az ügyekben még nem zárták le az eljárás nyomozati szakaszát, a vádemelést követően ősz végére kezdődhetnek el a bírósági tárgyalások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.