Felkérték a kórházvezetők kiválasztását segítő bizottság tagjait

A bizottság tagja Bedros J. Róbert, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja és Müller Cecília.

Forrás: MTI2020. 11. 03. 16:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos levélben is felkérte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden azokat a szakembereket, akiket az állami kórházvezetők kiválasztására javaslatot tevő bizottságba jelölt a kormány, hogy vegyenek részt a testület munkájában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint az MTA titkársága köztestületi igazgatójának, Oberfrank Ferencnek a vezetésével megalakuló bizottság az országos intézetek, a megyei kórházak és az egyetemi klinikák leendő vezetőinek személyére tesz majd javaslatot.

A bizottság tagja Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja és Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elfoglaltságára hivatkozva nem vállalta a megbízást – tették hozzá.

A bizottság javaslatát áttekintve az új kórházvezetők személyéről Kásler Miklós dönt – írták.

A kormánynak nem célja megváltoztatni az orvosok munkahelyét

Az ellenzéki sajtó félreértelmezi az orvosok kirendelését is szabályozó törvényt, hiszen ennek nem az a célja, hogy az orvosokat az ország területén mozgassa és megváltoztassa a munkahelyüket – mondta az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videósorozat legújabb adásában. Kásler Miklós megerősítette: a magyar egészségügy felkészült a fertőzöttek kezelésére.

– A jelenleg hatályos törvény nem határoz meg új körülményeket az orvosok kirendelésénél, hiszen a korábbi jogszabály is lehetőséget adott az egy plusz egy évre szóló átvezénylésére, ha ennek a szüksége fennáll. Természetesen figyelembe kell venni, ha valaki áldott állapotban van, három év alatti gyermeket nevel vagy 16 év alatti gyermeket egyedül nevel – emlékeztetett a miniszter. Hozzátette, erre azonban eddig nem került sor, hiszen békeidőben nem volt rá szükség.

A veszélyhelyzet meghirdetése viszont teljesen más helyzetet teremtett, ám ez az orvosoknak és a nővéreknek csupán csekély, egy százalék körüli részét érintette.

Kásler Miklós hangsúlyozta: a törvényalkotónak sem eddig, sem a jövőben nem célja, hogy az orvosokat az ország területén mozgassa és változtassa a munkahelyüket, erre semmiféle indok nincs. – Ugyanakkor a jelenlegi járványhelyzetben számos orvos önként jelentkezik, hogy részt vegyen a betegellátásban, többen pedig külföldről jöttek haza, mert úgy érezték, hogy itthon van rájuk szükség – emelte ki.

Hazánk járványügyi védekezéséről elmondta, hogy nemzetközi összehasonlításban a középmezőnyben foglalunk helyet: vannak olyan nyugat-európai országok, ahol a halálozás akár nyolc-tízszerese a magyarországinak. – Ha az egész populáció halálozását tekintjük, Magyarországon az év eddig eltelt szakaszában körülbelül 4500 beteggel kevesebb halt meg, mint az utolsó tíz év legtöbbjében – mutatott rá a tárcavezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.