Felkészültnek tartják a szülők a tanárokat

A pedagógusok időbeosztása is megváltozott a járvány idején: az új helyzetben jóval több időt töltöttek a készüléssel.

Csókás Adrienn
2021. 03. 30. 19:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerencsés esetben már csak három hetet kell várni, hogy újranyissanak az iskolák és az óvodák, a kormány tervei szerint április 19-től állhat vissza a jelenléti oktatás. A köznevelésben – kisebb-nagyobb szünetekkel – már egy éve digitális munkarend van érvényben, a felmérések szerint azonban az oktatásügy sikeresen helytállt a rendkívüli helyzetben.

A digitális oktatás tapasztalatairól most ezer szülő és 9353 pedagógus megkérdezésével készített elemzést a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Mint kiderült, a technikai feltételek adottak voltak:

a pedagógusok és a diákok jórészt rendelkeztek a szükséges eszközökkel, a gyerekek 86,5 százaléka ráadásul korlátlan otthoni internet-hozzáféréssel is.

A szülők tapasztalatai alapján a tanárok legtöbbször élő, videós bejelentkezés nélkül küldték ki a feladatokat, illetve a tananyagot a diákoknak. Kiderült továbbá, hogy a járvány első hullámakor a szülők többsége nem tudta megoldani, hogy otthonról dolgozzon. Ennek ellenére úgy érezték, össze tudják egyeztetni a munkát és a gyerekkel való együtt tanulást. Megjegyzik ugyanakkor, hogy az esetek többségében ez azért sikerült, mert a rokonok, ismerősök, barátok vagy a tanárok személyében volt felnőtt segítségük.

A pedagógusok időbeosztása is jelentősen megváltozott a járvány idején:

az új helyzetben jóval több időt töltöttek az óráikra készüléssel, mint amennyit a járvány kitörése előtt.

A nehézségek ellenére a pedagógusok csaknem hetven százaléka összességében úgy ítélte meg, hogy ki tudta alakítani a tavaszi távolléti digitális munkarend ideje alatt a hatékony tanítás és tanulás menetét, áll az elemzésben, amely rámutat arra is, hogy

a szülők jellemzően elégedettek voltak a pedagógusoktól kapott segítséggel, és felkészültnek is tartották őket: 57,4 százalékuk inkább elégedett volt a felkészültségükkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.