Félmilliárdos kormányzati támogatás az állatok ivartalanítására

Félmilliárd forintos kormányzati pályázat segíti a falusi önkormányzatokat többek közt a kóborállat-szaporulat visszaszorítására. A Magyar falu program pályázatán egy-egy önkormányzat másfél millió forintra pályázhat kutyák-macskák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltására, valamint ivartalanítására. Az állatvédelmi online kérdőív sarkos pontja volt az állatok ivartalanítása.

2021. 04. 28. 17:59
null
Korszerűsítik a menhelyeket és az ebrendészeti telepeket is Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy tizennégyezer állat ivartalanítására elegendő a kormány által meghirdetett ötszázmillió forintos keret, amelyhez a Magyar falu program pályázatán keresztül lehet hozzájutni.

Egy-egy önkormányzat legfeljebb másfél millió forint támogatási összeget igényelhet, amelyet akár állatok chippel való ellátására és oltására is költhet. Az elegendő felkészülési idő biztosítása érdekében a kiírásra két hónap múlva lehet benyújtani az első pályázatokat, majd a érintetteknek 30 napjuk van a beadott anyag véglegesítésére

– derül ki Gyopáros Alpár, a Magyar falu program kormánybiztosának tájékoztatásából. Mint lapunk is megírta: tavaly októbertől minden eddiginél nagyobb figyelmet fordít a kormány állatvédelemre.

Márciusi döntés szerint megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács, illetve hamarosan elkészül a Nemzeti állatvédelmi program is. A kormányhatározat szerint a tanács a jövőben véleményezi az állatvédelmi és állatjóléti kérdéseket, amelyek a későbbiekben bekerülnek a Nemzeti állatvédelmi programba, amelynek megalkotásáért Ovádi Péter miniszteri biztos felel.

Első lépésként egy online kérdőívben kérték az emberek véleményét arra vonatkozóan, hogy mely állatvédelmi területekre figyeljen hangsúlyosabban a kormány. A kérdőívre több mint 262 ezer válasz érkezett, és a véleményüket elmondók kiemelt feladatként jelölték meg az ivartalanítási program kiszélesítését, a felelős állattartásra való felhívást és a civil szervezetek támogatását.

A Magyar falu program most kiírt támogatásának a célja, hogy az ötszáz főnél kisebb állandó lakosságú településeknek segítséget nyújtson a nem kívánt állatszaporulat mérséklésére. Ovádi Péter korábban a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: céljuk, hogy öt éven belül Magyarország Európa élmezőnyébe tartozzon az állatvédelem terén. Ennek megvalósításához őszinte beszélgetésekre és összefogásra van szükség.

Ovádi Péter szeretné, hogy Magyarország céljuk öt éven belül Európa élmezőnyébe tartozzon az állatvédelem terén Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet

– Nagyon fontos felhívnunk az emberek figyelmét a felelős állattartásra. Lényeges az is, hogy az állattartó ne legyen konfliktusban azokkal, akik nem tartanak állatot. A problémamentes egymás mellett élés feltétele, hogy a szabályokat be kell tartani. Nekünk a felvilágosító oktatást kell megszerveznünk. Ebben is tettünk már konkrét lépéseket, hiszen az Állatorvostudományi Egyetem elvállalta ezt a munkát. A jövőben oktatást biztosítunk a civil szervezeteknek, a pedagógusoknak és a hatóságoknak – mondta el az állatvédelmi miniszteri biztos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.