Félmilliárdos támogatást kaptak önkormányzatok

A legnagyobb forrást, 69,6 millió forintot a Heves megyei Sirok kapja, míg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dédestapolcsány önkormányzatának is több mint 65,3 millió forintot juttat az állam.

2019. 12. 13. 7:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 480 millió forint vis maior támogatást ítélt oda a napokban Pintér Sándor belügyminiszter, amelyből 45 település kap központi segítséget – erről adott tájékoztatást a Kormány.hu. Az aktuális ütemben 7,3 millió forint védekezéshez és 468,9 millió forint helyreállításhoz kapcsolódó támogatásról született döntés. A legnagyobb forrást, 69,6 millió forintot a Heves megyei Sirok kapja, míg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dédestapolcsány önkormányzatának is több mint 65,3 millió forintot juttat az állam.

Tuza Gábor, Sirok polgármestere a megítélt csaknem hetvenmillió forintos támogatásról lapunknak elmondta: idén június 23-án villámárvíz volt a település térségében, négy óra leforgása alatt körülbelül 130 milliméter csapadék hullott a községre. Szavai szerint a helyzetet súlyosbította az is, hogy a környéken elhagyott kőbányák vannak, amelyekből a csapadék hordalékot mosott ki. A természeti csapás nagyon komoly károkat okozott a helyi csapadékvíz-elvezető rendszerben, átereszekben, járdákban, négy-öt ingatlant is megrongált. Többek között az árvíz elöntött egy pincét is, ahol az önkormányzat eszközöket, gépeket tárolt. Három helyen a partfal is leszakadt, a leomlott föld az árokba, máshol az útra csúszott. A siroki önkormányzat az elnyert támogatást saját forrással egészíti ki, és az összegből elvégzi a helyreállítási munkálatokat.

Pintér Sándor ebben az évben már nyolcszor döntött vis maior támogatásokról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.