Felülvizsgálták a koronavírus-kezelés kézikönyvét

A Kollár Lajos vezette munkában az intenzív terápia és infektológia legjelesebb képviselői vettek részt – mondta Kásler Miklós.

Veres László István
2020. 12. 01. 11:14
KÁSLER Miklós
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-fertőzés megelőzése és terápiája kézikönyvének módosításáról tartott online sajtótájékoztatót kedden délelőtt Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere emlékeztetett, hogy amint a Covid-világjárvány Magyarországon is felütötte a fejét, a korábbi járványügyi tudás, illetve a szakirodalomban megjelentek alapján összegyűjtötték az ismereteket, és egy kézikönyv formájában javaslatot tettek a betegek kezelésének módjaira.

Hozzátette: ennek megfelelően a kezdettől alkalmazták például a hidroxiklorokint, a remdesivirt, a favipiravirt, illetve a szteroidot.

Elmondta, hogy a kézikönyvet többször felülvizsgálták, de alapvető változást nem tudtak végrehajtani, mert nem jelentek meg olyan új kezelési formák, amelyeket be lehetett volna építeni a terápiás eljárásba.

Most, több hónap elteltével elérkezettnek látták az időt, hogy ismét áttekintsék, milyen lehetőségek vannak a diagnosztikában, a járványügyi intézkedések terén, illetve a terápiában.

– Az elkészült kézikönyvvel kapcsolatos munkában Kollár Lajos professzor úr koordinálása mellett a magyar intenzív terápia és infektológia krémje vett részt, rendkívül magas szinten – jelentette ki a miniszter. Kásler Miklós megemlítette, hogy számos klinikai vizsgálat indult további, ismert gyógyszerekkel, hogy pontosan lehessen tudni, mire lehet ezeket a terápiákat használni, és mire nem. – Felsoroltuk ezeket a lehetőségeket azért, hogy a magyar társadalmat tájékoztassuk róla, és bevezessük a terápiás algoritmusba akkor, ha már bizonyosan tudható, hogy mi a hatásuk, és mi várható tőlük – tájékoztatott a tárcavezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.