Fenntartják a blokádot a SZFE-hallgatók, autonómiát követelnek

Továbbra is egyetemfoglalósdit játszanak a diákok, szerintük az őszi szünet is sérti jogaikat.

Hertelendy Gábor
2020. 10. 16. 20:28
null
SZFE Tüntetés. 20201016 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A blokádot megerősítettük, és ha az egyetemi autonómiát nem garantálják számunkra, fenn is tartjuk! – kiabálta a felszólaló a Vas utcai épület előtti demonstráción, aki szerint Novák Emil rektorhelyettes törvénybe ütközően nyerte el megbízatását, ezért az általa kiadott utasításokat sem tartja jogszerűnek.

A hallgatónak látszó tüntető úgy vélte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak a jelenlegi oktatási formát kell a felsőoktatási intézményekben alkalmaznia, ezért indokolatlannak nevezte a modellváltást. Majd azt is hangoztatta, hogy szerinte Szarka Gábor kancellár a rendelkezését arról, hogy négy nappal korábban kezdődik idén az őszi szünet, semmilyen indokkal nem támasztja alá, s nincs nyoma annak, hogy a döntés járványügyi szakértő bevonásával született volna. A demonstráló azt is feltételezte, hogy a hallgatói véleménynyilvánítást lehetetlenítenék el az intézkedéssel.

Bejelentette: a kollégium lakói birtokvédelemért folyamodtak a helyi jegyzőhöz, mivel a demonstrálók szerint a hallgatóknak az egyetemi épületek használata nem tiltható meg. Azt is közölte, hogy az akkreditált képzéseket a Szentkirályi és a Vas utcában folytatják.

Bizonytalanságból nem volt hiány a demonstráción: a tüntetők először kihozták az épületből a zongorát két gitár kíséretében, majd hosszas huzavona után otthagyták a hangszereket. A két gitárt és a zongorát végül használták, a tüntetők ugyanis ismét elénekelték a Hejj, a titkos egyetem titkosan kezdődik dalt.

Szakra Gábor kancellár ezzel szemben a nap folyamán azt hangsúlyozta, hogy a kicsivel előrébb hozott szünetet a pandémiás helyzet indokolja, s a karbantartási munkák mellett fertőtlenítik is az épületet, amíg az zárva tart,

ott tartózkodni csak az intézményvezetés engedélyével lehet. Hozzátette: teljesen átláthatatlan, jelenleg mi történik az egyetemen, s az a képzés, ami állítólag jelenleg az intézményben folyik, az nem az SZFE hivatalos oktatása. Szavai szerint

azt kívánják elérni, hogy a szünet után elkezdődhessen a normális oktatás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.