Fényképezőgéppel is igazoltathat a rendőr

Május első napjától teljesen új, helyszíni módszerrel azonosíthatja a rendőrség a személyazonosságának igazolását megtagadó magyar vagy külföldi polgárokat. Korábban akár nyolc nap is eltelt a nyílt vagy titkos eljárás alá vont emberek azonosításáig.

Végh Attila
2020. 05. 02. 11:24
null
20200407 Budapest katonák,rendőrök,navosok járőrözés Koronavírus illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap óta a rendőr fényképet készíthet és számítógépen a helyszínen lekérheti a személyazonosító adatokat az igazoltatást megtagadó személyről egy tavaly december 10-én elfogadott törvénymódosítás szerint. Az új törvény alapján a felvételt egy központi arcképelemző rendszeren keresztül futtatva, automatizált eljárásban összevetik a személyiadat-nyilvántartásokban szereplő adatokkal. Ha eredményes a folyamat, akkor az első öt legközelebbi egyezést mutató arcképprofilhoz tartozó technikai kapcsolószámokat megküldik a rendőrnek. Az azonosítást követően, ha a polgár nem szerepel a körözésben, nem követett el kirívó jogsértést, akkor szabadon távozhat, de az igazoltatás megtagadása miatti szabálysértési eljárás alól nem mentesül.

Ha a helyszíni azonosítás nem vezet eredményre – nincs a rendszerben az igazoltatott arcképe –, további adategyeztetés érdekében a rendőrségen folytatódik az azonosítási eljárás. Az igazoltatást megtagadó, intézkedés alá vont személyt korábban minden esetben a legközelebbi rendőrkapitányságra kellett előállítani, ott történt meg az azonosítás. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) álláspontja szerint adatvédelmi szempontból biztonságos az új azonosítási módszer. Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország emberi jogi szakértője szerint sem lehet a rendőr által készített képpel adatvédelmi szempontból visszaélni, mert a törvény szerint a kapott adatsort a rendőrség csak az igazoltatás során, az összehasonlítást megalapozó ügyben használhatja fel, azt az igazoltatás megtagadását maga után vonó szabálysértési eljárás harmincnapos határidején belül törölnie kell.

Korábban az intézkedést megtagadó személyeket a legközelebbi kapitányságra kellett előállítani
Fotó: Mirkó István

Már korábban is létezett egy személyleírás alapján működő rendőrségi arcképfelismerő rendszer, a hatóságoknak – ügyészségnek, rendőrségnek, büntetés-végrehajtásnak, terrorelhárító és nemzetbiztonsági szolgálatoknak – eddig is lehetőségük volt ennek használatára, azonban csak meghatározott esetekben kérhették a Belügyminiszté­rium és a Nemzeti Szakértői és Kutatóközpont arcképfelismerő elemző osztályának segítségét a nyílt vagy titkos eljárás alá vont emberek azonosításában, személyazonosságuk ellenőrzé­sében. Eddig két elemző szakértő végezte az azonosítást, nyolcnapos határidővel. Az új arcképfelismerő és -azonosító informatikai rendszer egyedül, emberi segítség nélkül végzi el az ellenőrzést, azonnali, pontos eredményt küldve az azonosítást kérő rendőrnek vagy rendőri egységnek. A rendőrök május első napján már az azonosításra alkalmas technikai eszközökkel indultak szolgálatba.

A rendőrség szeretné továbbfejleszteni a rendszert, hogy egyéb biometrikus adatok azonosításakor is hasonló, azonnali eredményhez juthasson az intézkedő rendőr. Vagyis, ha tetten éri egy bűncselekmény elkövetőjét, helyben leveheti az adatait, és az adatbázissal azonosíthatja, hogy más jogsértések helyszínein szerepel-e az illető ujjlenyomata, ezzel nagyban megnőhet az eredményes és gyors felderítések száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.