Ferenc pápa: Kialakult a közömbösség globalizációja

A pápa a szegények világnapjával kapcsolatban kiemelte: ezek a hónapok alkalmasak arra, hogy átérezzük, felelősséggel tartozunk másokért és a világért.

Forrás: katolikus.hu2020. 11. 14. 15:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kialakult a közömbösség globalizációja, részvétlenné válunk mások fájdalomkiáltása hallatán, és nem is érdekel bennünket, hogyan segítsünk rajtuk” – írta Ferenc pápa a szegények világnapja alkalmából megfogalmazott üzenetében. A november 15-én tartandó világnap kapcsán a pápa rámutatott, hogy sajnos egyre gyakoribb jelenség, hogy a rohanás a közömbösség örvényébe torkollik, és csak az élet folyását megzavaró eseményekben nyílik meg az emberek szeme arra, hogy észrevegyék a közöttük élő szentek jóságát.

Ilyen esemény a koronavírus-járvány is, amelynek kapcsán a Szentatya megjegyezte:

az egész világon végigsöprő vírus következtében számos kinyújtott kezet lehet látni, akik szembeszegültek a fertőzéssel és a félelemmel, hogy támogatást és vigaszt nyújtsanak.

Az orvos kinyújtott kezét, aki minden betegével törődik és keresi a megfelelő gyógymódot, a lelkészét, aki gyötrelmes szívvel oszt áldást vagy az önkéntesét, aki segíti az utcán élőket és azokat, akiknek ugyan van otthonuk, de nincs mit enniük – sorolta.

Ferenc pápa szerint

az emberiség már hosszú időt töltött erkölcsi hanyatlásban, gúnyt űzve az etikából, a jóságból, a hitből, illetve a tisztességből is,

viszont a járványhelyzet következtében az ember megtapasztalta a határait, ráadásul olyan horizontot nyitott meg előtte, amelyet általában nem vesz észre.

A pápa felhívta a figyelmet: ezek a hónapok alkalmasak arra, hogy „átérezzük, hogy szükségünk van egymásra, felelősséggel tartozunk másokért és a világért. Hangsúlyozta, hogy minden egyes ember, legyen az a legszegényebb és leginkább megvetett is, Isten képmását hordozza, amelyet fel kell ismerni, emlékeztetve a törvényre, amely szintén a „szeresd felebarátodat, mint saját magadat” parancsolatban teljesedik be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.