Fertőtlenítették a büntetés-végrehajtási intézeteket

Légből kapott állítás, hogy a vírus miatt a rabok veszélyeztetett vagy veszélyeztetettebb helyzetben vannak.

Forrás: MTI2020. 05. 07. 11:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A büntetés-végrehajtási intézetek felkészültek a járványhelyzetre, valamennyi intézményt fertőtlenítették – mondta az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Völner Pált azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Magyar Helsinki Bizottság április elején a koronavírus-járványra hivatkozva levélben kérte az alapvető jogok biztosát, hogy kezdeményezze a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltságának csökkentését.

Az államtitkár hangsúlyozta: légből kapott állítás, hogy a koronavírus miatt a rabok veszélyeztetett vagy veszélyeztetettebb helyzetben vannak, mint a társadalom többi tagja. Ha lehet valahol izolációt és védettséget biztosítani, akkor azok a büntetés-végrehajtási intézetek – fűzte hozzá.

Azt, hogy jelenleg Magyarországon mennyien vannak börtönben, a büntetőjog, a nyomozás hatékonysága és a független bírósági ítélet szabja meg – mondta, megjegyezve, hogy az erről való döntést nem kell nem kormányzati szervezetekre (NGO-kra) bízni.

Völner Pál közölte, a Magyar Helsinki Bizottság úgy érzi, hogy az állam mindhárom hatalmi ágában „osztó” szerepe van: meg akarja mondani a törvényalkotásnak, milyen törvényeket alkosson, a bíróknak, hogy milyen ítéleteket hozzanak, és a büntetés-végrehajtásnál megszabná, hogy ki mennyi időre – vagy esetenként egyáltalán ne – vonuljon börtönbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.