Fertőzésmentes a büntetés-végrehajtás

Idejében meghozták a szükséges járványügyi megelőzési intézkedéseket a magyarországi börtönökben. A rabokkal érintkező személyzet kizárólag a megfelelő védőeszközökben láthat el belső szolgálatot. Az elítéltek kapcsolattartási korlátozásai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy senki ne vihesse be a koronavírust a börtönök falain belülre. A börtönökben kiépítették azt az internetes rendszert, amelyen keresztül az elítéltek számítógép segítségével élőben bonyolíthatják le a beszélőket.

Bácskai Balázs-Végh Attila
2020. 04. 22. 18:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztató kampányba kezdett a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP), hogy a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedésekről pontosan, hitelesen és gyorsan tájékoztassa a fogvatartottakat és családtagjaikat. Minden börtönben elindultak a járványügyi call centerek, a fogvatartottak is több alkalommal telefonálhatnak a megszokottnál. Az aktuális járványügyi helyzet miatt a BvOP telefonos tájékoztatást biztosít 8 és 15 óra között a fogvatartottak hozzátartozóinak, akik a pandémia alatt hozott különleges szabályokról érdeklődnének.

A magyar büntetés-végrehajtási szervezet, igazodva a kormányrendeletben foglaltakhoz, a személyes találkozások, látogatások, beszélők elhalasztását kérte a fogvatartottaktól és rajtuk keresztül a hozzátartozóktól is. Minden látogatási kedvezményre jogosult elítéltnek lehetősége volt telefonon megkérnie erre a rokonokat, a kapcsolattartásra kijelölt személyt. A börtönökben azóta kiépítették azt az internetes rendszert, amelyen keresztül az elítéltek számítógép segítségével élőben bonyolíthatják le a beszélőket. A nevelőtisztek megtanították a program használatára a fogvatartottakat, a rabok hozzátartozói pedig egy oktatóvideóból tájékozódhattak a személyes kapcsolattartás kiváltására szolgáló online alkalmazás használatáról. Az elítéltek kapcsolattartásának biztosítása a világjárvány idején is kiemelt fontosságú, ez a fogvatartottak mentális és fizikai egészségének egyik alappillére. A család által küldött csomagok is a kapcsolattartás részei, a magyar börtönökben ez veszélyhelyzet idején is megoldott.

– A csomagküldés az élelmiszer-biztonsági, illetve a börtönök belső biztonsági szabályzatainak megfelelve webshopon keresztül működik, amivel teljesen kizárható, hogy fertőzött, romlott áru vagy éppenséggel tiltott tárgy kerülhessen be a csomaggal egy elítélthez vagy letartóztatás alatt lévő gyanúsítotthoz – tájékoztatott róla Makula György ezredes, a BvOP kommunikációs vezetője.

– A webshopjaink kínálatát kiszélesítettük, meggyorsítottuk a rendelést és a szállítást, hiszen a látogatási tilalom bevezetésével a személyes – börtönszemélyzet által a helyszínen ellenőrzött – csomagok átadására most nincsen mód.

Az aktuális ügyvédi megbeszélésekre továbbra is lehetősége van a fogvatartottaknak. A koronavírus fertőzés miatt elrendelt veszélyhelyzethez igazodva ezek lebonyolítása is csak a megfelelő távolságtartás, fertőtlenítés, védőfelszerelések használata mellett lehetséges.

Világszerte komoly prolémákat okoz a pandémia

Magyarország időben elkezdte a védekezést, jelenleg nincs koronavírusos beteg a magyar börtönökben, ami világviszonylatban ritka. Ismert: a börtönök ideálisak a koronavírus terjedésére, mert viszonylag sok ember van összezsúfolva kis helyen. A büntetés-végrehajtási intézetekben elszabaduló vírus a járványgörbét is alaposan kilendíti, ami komoly terhelést jelenthet az egészségügyi intézményekre, ezért kerülhetett sor olyan, eddig elképzelhetetlen lépésekre Iránban és Törökországban, hogy rabokat engedjenek haza ideiglenesen. Az intézkedés az előbbi államban 85 ezer rabot, utóbbiban 90 ezer fogvatartottat érint. A hírhedten rossz börtönviszonyokkal rendelkező Kolumbiában március 23-án országszerte 13 börtönben lázadtak fel a rabok, csak Bogotában legkevesebb 23-an vesztették életüket. Az egyesült államokbeli Kansas-ben áprilisban tört ki lázadás a helyi börtönben, innen halálos áldozatokról nem érkezett jelentés. Chicagóban azonban az egyik büntetésvégrehajtási intézményben több mint 450 dolgozót és fogvatartottat diagnosztizáltak COVID-19-cel, egyikük elhunyt. Európában számos országban szintén rossz a helyzet, Olaszországban már márciusban zavargások törtek ki több börtönben a járvány miatt bevezetett szigorú szabályok nyomán, akkor hét halottról szóltak a hírek. (B. B.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.