Fidesz: Karácsony segítsen Budapesten a gazdaságvédelemben

A Fidesz–KDNP fővárosi frakciója indítványozza, hogy a főváros fordítson ötvenmilliárd forintot a koronavírus-járvány által leginkább sújtott budapesti gazdasági szereplők megsegítésére – jelentette be szerdán Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, és hangsúlyozta: Budapestnek van elég pénze segíteni. A Fidesz képviselői ezért kezdeményezik, hogy Karácsony Gergely hívjon össze rendkívüli közgyűlést az ügyben.

Csekő Imre
2020. 09. 09. 15:54
KARÁCSONY Gergely
Karácsony Gergely fõpolgármester Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Budapestnek van pénze – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Láng Zsolt, és felszólította Karácsony Gergelyt, foglalkozzon a koronavírus-járvány gazdasági károsultjai nehézségei enyhítésével. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője elmondta: Budapestnek 80-100 milliárd forint biztosan rendelkezésére áll úgy, hogy ebben a ciklusban nincs hitel-visszafizetési kötelezettsége, így ötvenmilliárd forintot a fővárosi gazdaságvédelemre kellene fordítani.

– Mindenki számára világos, hogy a vírus második hulláma megérkezett, és az életek megóvása mellett a gazdaság és a munkahelyek védelme is kiemelten fontos – hívta fel rá a figyelmet Láng Zsolt, és bejelentette: rendkívüli közgyűlési ülés mihamarabbi összehívására kérik Karácsony Gergelyt.

A kormánypártok arra kérik a főpolgármestert, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel – köztük a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával –, és írjon ki pályázatokat a járvány által leginkább sújtott ágazatokban működő vállalkozások megsegítésére.

A Fidesz frakcióvezetője szerint Karácsony Gergely ha akar, tud segíteni
Fotó: Kurucz Árpád

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője hangsúlyozta: Budapest önkormányzatának ez kötelező feladata, mivel a koronavírus-járvány által leginkább érintett szektorok a fővárosban még nehezebb helyzetben vannak, mint más településeken, ráadásul a szállodák, a vendéglátó- és kiskereskedelmi egységek, a buszos társaságok, az idegenvezetők, a taxisok a járvány előtt komoly adófizetői voltak a városnak. – Most viszont bajban vannak, és segítségre szorulnak – tette hozzá Láng Zsolt, és kiemelte: a kormány a maga részéről az elmúlt időszakban is mindent megtett azért, hogy a gazdasági versenyképesség és a munkahelyek megőrzése kiemelt támogatást kapjon.

Újságírói kérdésre válaszolva a politikus elmondta: számos nemzetközi példa van rá, hogy a települési önkormányzatok is segítenek a válságkezelésben, amire a kormány 9000 milliárd forintot költött, ezzel összevetve pedig nem jelentős hozzájárulás az, amit a fővárostól kérnek, lévén az Budapest szabadon felhasználható forrásainak csupán a fele.

– A remény hal meg utoljára – válaszolta arra kérdésünkre Láng Zsolt, bíznak-e abban, hogy Karácsony Gergely ekkora összeget kiad majd, ha a Lánchíd felújítására ennek töredékét sem volt hajlandó kifizetni. – Mégis csak Budapest főpolgármesteréről van szó, és a jelenlegi helyzet láthatóan fokozottan érinti az idegenforgalmi szektort a fővárosban. Ezeknek a vállalkozásoknak szükségük van a segítségre, és a kormány mellett kitől is várhatnának támogatást, ha nem Budapest vezetőjétől, akit azért választottak meg, hogy törődjön az itt élőkkel? – fogalmazott a politikus.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozva Láng Zsolt úgy fogalmazott:

– Karácsony Gergely mindennel foglalkozik, ami nem rá tartozik, minden országos politikai ügyben van véleménye, nemrég pedig bejelentette, hogy újraindul a Párbeszéd társelnöki posztjáért. A budapestiek gazdasági helyzete viszont őrá tartozik. Ebben a fővárosnak kell lépnie. Szerintem a legfontosabb az kell, hogy legyen számunkra, amivel megbíztak bennünket, márpedig a főpolgármestert Budapest vezetésével bízták meg a választók, és ebbe a bajok kezelése is beletartozik

– fejtette ki a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.