Fidesz: Ma az ápolók megbecsülésre és béremelésre számíthatnak

Köszönet minden ápolónak, aki mások gondozását és gyógyítását választotta hivatásának. A Gyurcsány-korszakkal ellentétben ma az ápolók béremelésre számíthatnak – olvasható a Fidesz közleményében.

Forrás: MTI - OS2020. 02. 19. 12:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köszönet minden ápolónak, aki mások gondozását és gyógyítását választotta hivatásának. A Gyurcsány-korszakkal ellentétben, amikor több ezer ápoló veszítette el a munkáját és megalázóan alacsony bérekért dolgozott, ma az ápolók megbecsülésre és béremelésre számíthatnak – olvasható a Fidesz közleményében.

Az ápolók bére az elmúlt években több ütemben emelkedett, a béremelési program idén és 2022-ben is folytatódik. 2022-ben egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni annak, mint amennyit a béremelési program előtt keresett. Az idei béremelésre 82 milliárd forintot fordítunk. Idén januárban 14 százalékos béremelés volt, novemberben újabb 20 százalékos ápolói béremelés lesz, amelyben 81 ezer szakdolgozó és 4 ezer védőnő részesül – írták.

Egy húszéves jogviszonnyal rendelkező, OKJ-s végzettségű ápoló 2010-ben 172 ezer forintot keresett, ez 2019-re már 361 ezer forintra emelkedett, most januártól 408 ezer forintra, novemberben pedig 475 ezer forintra emelkedik az átlagkeresete. Egy négy-hatéves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű szakdolgozó 2010-ben 199 ezer forintot keresett, ez 2019-re 407 ezer forintra nőtt, most januártól 461 ezer forintra, novemberben pedig 537 ezer forintra emelkedik az átlagkeresete. Az ápolói pályára készülő fiatalokat havi 40 ezer forintos ápolói ösztöndíjjal támogatjuk és az ápolók lakhatási körülményeit is javítjuk, országszerte megújulnak és épülnek új nővérszállók – fejtették ki a Fidesz közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.