Figyelnek az idős emberekre

Megfelelően működik az idős emberek ellátása a vidéki kistelepüléseken, és néhány kivételtől eltekintve a rászorulók jól viselik a helyzetet. Jellemzően nem állnak elő teljesíthetetlen kérésekkel, és csak ritkán fordul elő, hogy a kérés ellenére elhagyják otthonaikat.

2020. 03. 27. 7:47
null
A nyugdíjasok zöme most már inkább otthon marad Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házi gondozók és a tanyagondnokok is végzik a dolgukat, a rendszer működik – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Magyar Faluszövetség elnöke, a Bács-Kiskun megyei Szentkirály polgármestere. Szabó Gellért elmondta, az idősek amiatt aggályoskodnak, hogy a hozzájuk érkező munkatársak vírushordozók lehetnek, de belátják, hogy mivel nincs más segítség, ezt kell elfogadniuk. Az veszélyesebb lenne, ha maguk mennének bevásárolni és ügyeket intézni.

– A gondozók és a tanyagondnokok ugyanakkor attól tartanak, hogy az ellátottaktól fertőződnek meg, ezért az idősek és a maguk érdekében is igyekeznek maximálisan betartani a higiéniai előírásokat – emelte ki. Szabó Gellért hozzátette azonban, hogy az élet ezen a területen is egészen más fordulatszámra kapcsolt, de az emberek zömmel elfogadták az új helyzetet. Néhány kivételtől eltekintve együttműködnek a munkatársakkal, és csak ritkán fordul elő, hogy útra kelnek, mert nehezen viselik a bezártságot, és maguk akarják intézni a dolgaikat. Ilyenkor hazakísérik az idős embert.

A nyugdíjasok zöme most már inkább otthon marad
Fotó: Bach Máté

Szabó Gellért beszámolt arról is, hogy több településen karanténhelyiséget alakítottak ki arra az esetre, ha valaki a fertőzés tüneteit mutatná, és hirtelen sehol sem tudnák fogadni. Hozzáfűzte azonban, hogy ez átmeneti megoldás, az egészségügyi ellátórendszer veszélyhelyzeti átalakítása után ezekre a helyiségekre valószínűleg nem lesz szükség, mert járási szinten alakítanak ki ilyen központokat, és ott fogják megoldani ezeket a helyzeteket.

Antal Mihály, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bátorliget polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy náluk is kiválóan működik az idősek ellátása. Odafigyelnek a körülbelül harminc rászorulóra, megadták nekik a hivatal telefonszámát, és ha nem megy valami, akkor hívhatnak segítséget és megoldják a problémát. – Működik az étkeztetés, a gyógyszert és mindent, amit kell, kihordunk. Működik a népkonyha, az óvoda konyhája is üzemel, a gyerekeket és a szociális étkeztetőt is ellátjuk, mindenre odafigyelünk, még a különlegesebb kérésekre is. Volt olyan, hogy egy helyi idős nem tudta befizetni az egyik számlát, és azt magam intéztem el Nyírbátorban, mert csak személyesen lehetett megoldani – emelte Antal Mihály.

A magyar-szerb határnál fekvő Kelebián jelenleg 30-35 emberről gondoskodnak, a járvány miatt a korábbi ellátotti szám megduplázódott. Ezzel együtt Maczkó József polgármester tájékoztatása szerint az idősek többségéről a családjaik gondoskodnak, de akit kell, azt ellátják. – Körlevelet küldtünk ki, és az érintettek adatlapon közölhetik, hogy mire van szükségük. A munkatársaink, a védőnők és a tanyagondnokok pedig teszik a feladatukat – fűzte hozzá Kelebia első embere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.