Fogolyszökés, túszejtés, hajsza és lövöldözés volt Budapesten

Akár 15 évvel is meghosszabbíthatják a börtönbüntetését annak a férfinak, aki pénteken a Fővárosi Törvényszéken rátámadt egy büntetés-végrehajtási felügyelőre, elvette a fegyverét, majd egy biztonsági őr fejéhez szorítva, elmenekült a bíróságról. A bűnöző ellen azonnal hajtóvadászat indult, a rendőrök végül több célzott lövéssel tudták megfékezni. Az üldözés közben ártatlanok nem sérültek meg, csak az elítélt, akit végül életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba.

2019. 02. 16. 7:40
null
Az elítélt fegyverrel kényszerített egy autóst, hogy a fél városon át meneküljön vele Fotó: Mihádák Zoltán Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lábbilinccsel, lőfegyverrel a kezében menekült el az ítélethirdetés után egy fogoly a Fővárosi Törvényszékről. A bíróság közlése szerint Sz. Károlyt korábban erőszakos bűncselekmények miatt ítélték el, és jelenleg is jogerős büntetését töltötte. Pénteken újabb egy év egy hónapos börtönbüntetésre ítélték garázdaság és rongálás vétsége miatt. Ezután döntött úgy, hogy nem megy vissza a börtönbe.

A férfi a kézbilincs felhelyezésekor dulakodni kezdett a büntetés-végrehajtási őrrel, akitől sikerült megszereznie fegyverét, és lábbilinccsel a lábán kimenekült a tárgyalóteremből. Az eljáró bírói tanács azonnal értesítette a biztonsági szolgálatot, amelynek egyik tagja megpróbált közbeavatkozni, de a menekülő rab túszul ejtette, a fejéhez szorította zsákmányolt pisztolyát, és az utcára vezette. Ott hamarosan megállított egy kocsit, a túszt elengedte, majd a sofőrre fogva fegyverét, elhajtatott vele a helyszínről.

A rendőrség azonnal üldözőbe vette Sz. Károlyt, hatalmas készültség volt az egész városban, az egyenruhások az Árpád hídon elállták a forgalmat, és ellenőrizték a kocsikat. A szökevény keresésébe bekapcsolódó rendőrök a Hungária körúton figyeltek fel a szürke Nissanra és arra, hogy az elítélt fegyvert fog a 63 éves gépkocsivezető fejéhez.

Sz. Károlyt a Nyírpalota úton lévő feltorlódott autók és az egyenruhások figyelmeztető lövései sem érdekelték, a fűre hajtva kikerülte a kocsikat, és továbbment. Miután a rendőrök utolérték, az elítélt kipattant a kocsiból, rálőtt a rendőrökre, majd megpróbált beülni egy Mercedes hátsó ülésére. Az autót vezető férfi viszont nem hagyta ennyiben, kiszállt, és dulakodni kezdett a fegyveres bűnözővel. Sz. Károly végül inkább tovább menekült a rendőrök elől. A hajsza egy parkolóban ért véget, a rendőrök több célzott lövéssel tudták csak megfékezni az elítéltet, akit emiatt életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) belső vizsgálata szerint a rabot előállító felügyelő nem hibázott. Közleményükben kiemelték, hogy a bírósági tárgyalás kezdetekor a bíró úgy rendelkezett, hogy vegyék le a fogvatartott kezéről a bilincset. A törvény szerint az előállítást intéző biztonsági felügyelő az erre vonatkozó rendelkezést köteles végrehajtani.

Az elítélt fegyverrel kényszerített egy autóst, hogy a fél városon át meneküljön vele Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A rabok többsége valamilyen személyes, családi probléma miatt dönt úgy, hogy elszökik – magyarázta a Magyar Nemzet kérdésére Végh József.

A kriminálpszichológus szerint Sz. Károlynak is több motivációja lehetett.

– Megromlott a párkapcsolata, de az ítélet is kiválthatta ezt a reakciót, valamint – jegyezte meg a szakember – az úgynevezett bátortalan öngyilkosság is szóba jöhet, ami azt jelenti, hogy időnként a szökevényt az a cél hajtja, hogy a rendőrökkel végeztesse ki magát.

Bíróságon utoljára 2016-ban történt fegyveres támadás. Akkor Kiskunhalason egy civil férfi gépfegyverrel és 240 darab lőszerrel érkezett a járásbíróságra, hogy megölje a vezető ügyészt. A 45 éves férfi ugyanis úgy vélte, a hatóságok semmibe veszik. A beléptetőkapunál elővette és csőre töltötte a fegyvert, majd a biztonsági őrt arra kényszerítette, vezesse a vezető ügyész szobájához. A gondnok azonban közbeavatkozott, és verekedni kezdtek. A fegyveres több lövést is leadott, de nem ért el találatot, végül a golyó elakadt a fegyverben. A bíróság azonban kimondta, hogy a támadó súlyos pszichiátriai betegsége miatt nem beszámítható.

Ami a szökéseket illeti, Magyarországon az elmúlt öt évben összesen tizennégy ilyen eset volt. Egy „átlagos” fogolyszökésért akár három év börtönbüntetés is járhat, Sz. Károly viszont tíz-tizenöt év alatt vélhetően nem fogja megúszni, súlyosító tényező ugyanis a túszejtés, a fegyver megszerzése és a köznyugalom megzavarása is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.