Fogy a kerékpáros, de Karácsony ragaszkodik a sávokhoz

Tavaszra megújul a Bubi rendszere, de addig egyáltalán nem lehet használni, teljesen leáll. A főváros vezetése mindezt azzal indokolja, hogy a téli időszakban kilencven százalékkal csökken a kihasználtság. De akkor miért maradnak a kerékpársávok?

Kerékgyártó György
2020. 11. 14. 14:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már november elején tudni lehetett: a hónap végétől egészében leáll a Mol Bubi rendszere. Lapunk részletesen foglalkozik azzal, hogy a közösségi kerékpározásnak ez a formája 2014-től máig komoly népszerűségre és nemzetközi elismertségre tett szert. A téli hónapokban azonban 90 százalékkal csökken a szolgáltatást igénybe vevők száma, napi 230-280 bérlés jellemző mindössze.

A BKK úgy döntött, hogy szerinte nem éri meg a téli hónapokra finanszírozni a rendszert, ezért a szolgáltatóval kötött szerződést a november 29-i megszűnés után nem hosszabbítja meg. Tavaszra viszont egy új rendszert ígérnek, amelyben új kerékpárok és egy rugalmasabb bérleti rendszer jelenik majd meg.

A rendszer leállításáról másképp vélekedik Wintermantel Zsolt közlekedésmérnök, a BKK igazgatóságának tagja.

„Az új flotta tavaszi indulásáig a régi rendszert lehetett volna működtetni, de Karácsony sajnálja rá a pénzt. Ismét kiderült, hogy csak szavakban és a fotók erejéig kerékpárosbarát” – fogalmaz közösségi oldalán egy november 14-i bejegyzésben.

Wintermantel felteszi azt a kérdést is, hogy ha a kerékpáros közlekedés ilyen mértékben esik vissza e hónapokban, akkor mi szükség van a nyártól felfestett és sok vitát kiváltott kerékpársávokra?

„A leállást azzal akarják magyarázni, hogy a téli időszakban az átlagoshoz képest 90 százalékkal alacsonyabb a kerékpárok kihasználtsága. De akkor miért is maradnak télre a sokat vitatott kerékpársávok? A téli kerékpározás nem csökken? A választ Karácsony több mint negyven tanácsadója lázasan keresi…” – írja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.