Fogytán van a regimentjük

Nem kizárt, hogy az ellenzéki pártok összefogása mögött nem pusztán az a szándék húzódott meg, hogy egy jelölt álljon szembe a kormánypártokkal, a Választás.hu adataiból ugyanis kitűnik: az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáshoz képest a pártok messze alulmúlták magukat jelöltállításban. Ráadásul az egy éve bejegyzett Mi Hazánk Mozgalom több jelöltet tudhat magáénak, mint amennyit több ellenzéki párt állított önállóan.

2019. 10. 11. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki pártoknak távolról sem sikerült ugyanakkora munícióval nekiveselkedni az idei választásnak, mint legutóbb, derül ki összeállításunkból, melyben górcső alá vettük, hogy hány jelöltjük volt a baloldali pártoknak, valamint az azóta hozzájuk csatlakozott Jobbiknak öt éve és hány önállóan állított aspiráns bújik meg most az összefogások mögött.

Öt évvel ezelőtt a néppártosodás előtt álló Jobbik állította a legtöbb ellenzéki polgármesterjelöltet, összesen 263-at. Ez kiemelkedően magas szám volt, mégis, a Jobbik ettől messze elmaradva idén mindössze 29 személyt tudott saját pártlogója alatt elindítani. Tény ugyanakkor, hogy az ellenzéki összefogás részeként a párt 80 polgármestert támogat, akik között ott van például Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője vagy Markot Imre, Törökszentmiklós jobbikos vezetője. Az MSZP a legutóbbi 79 helyett idén 16 településen indít önállóan polgármesterjelöltet, míg az összefogás tagjaként 89 aspiráns mögé állt be. Az egyre hanyatló szocialisták már 2014-ben sem zárkóztak el a közös jelöltállítástól, több helyen együttműködtek a DK-val, az Együttel és a Párbeszéddel. Az európai parlamenti választáson meglepően jól szereplő DK öt éve 30, idén mindössze kilenc polgármesterjelöltet indított önállóan, míg összefogásban 80 személyt támogatnak. Nem sokkal lemaradva hét önálló jelöltje van a pár éve létező Momentum Mozgalomnak, míg a politikai térből mára szinte teljesen kiesett LMP három jelöltet állított, és 65 településen sikerült beszállniuk a balliberális összefogásba.

Nem jobb az ellenzéki pártok helyzete az egyéni listás, valamint az önkormányzati jelöltek esetében sem. A Választás.hu adatai szerint öt éve a Jobbik állította a legtöbb választókerületi jelöltet, több mint négyezret. Ezzel szemben a most vasárnap esedékes választáson önállóan csak 250, összefogásban pedig 830 képviselőjelölt neve mellett található meg a Jobbik logója. A DK, amely 924 közös jelöltet támogat, önállóan 95 aspiránst tudhat magáénak, ez a szám öt éve még több mint ezer volt. Közel 1100 önkormányzati jelöltje volt legutóbb a szocialistáknak, akik idén már csak 91 embert tudtak rajtvonalhoz állítani. Összefogásban természetesen ők is jobb színben tűnnek fel, de még így sem érik el az ezret.

Az egyéni listás jelöltek esetében is hasonló visszaesés figyelhető meg. A legnagyobb bukást az LMP szenvedte el, hiszen idén egyetlen helyet sem tudtak szerezni maguknak. Az MSZP-nek 400 feletti jelöltszáma volt, most önálló listás helyre csak 35 jelöltet tudtak állítani. A DK 316 helyett 33-at, a Jobbik 414 helyett 142 aspiránst tett egyéni listára.

Az ellenzék jelentős gyengülését nemcsak az mutatja, hogy jóval kevesebb jelöltjük állt rajthoz idén, mint 2014-ben, de az is, hogy az egy éve bejegyzett Mi Hazánk Mozgalom több jelöltet állított az önkormányzati választásra, mint a Momentum és az LMP együttvéve. A mozgalom az összes ellenzéki pártot megelőzve 37 polgármesterjelöltet állított, 91 egyéni listás jelöltjével csak a Jobbik került elé, míg az egyéni választókerületi jelöltjeik száma közel 470, amivel szintén maguk mögé utasították a többi ellenzéki pártot.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.