Fülöp Attila: A családközpontú gyermekvédelem kialakítása a cél

A kormány célja a családközpontú gyermekvédelem kialakítása és erősítése – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára egy nevelőszülői családnál tett látogatásán szombaton, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán.

Forrás: MTI2019. 10. 05. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fülöp Attila emlékeztetett, a gyermekvédelem rendszerében országosan 23 ezer gyermek van, közülük körülbelül 15-16 ezren élnek nevelőszülőknél. A gyermekotthonokban nyolcezer gyerek lakik, de szeretnék elérni, hogy lehetőség szerint ezek a gyerekek is családoknál nevelkedjenek – tette hozzá.

Az államtitkár szavai szerint körülbelül 5800 nevelőszülő van jelenleg Magyarországon, többségük idősebb ember, de egyre több fiatal is vállalja ezt a küldetést. A nevelőszülők anyagi támogatását érintően elmondta, az elmúlt időszakban növekedtek a számukra adható juttatások, 2014-ben foglalkoztatási jogviszony lett a nevelőszülői hivatás, 2020 januárjától pedig bevezetik a nevelőszülői gyedet is.

Minden gyermeknek joga van családokban felnevelkedni, csak erős nemzet és erős közösség tud biztonságot adni azoknak a gyerekeknek, akiknek valamiért hátrányból kellett indulniuk, vagy úgy hozta az élet, hogy segíteni és támogatni kell őket – fogalmazott.

Fülöp Attila az MTI kérdésére elmondta, folyamatos a nevelőszülői hálózat fejlesztése, erre uniós forrásból mintegy 1,2 milliárd forintot fordítottak az elmúlt két évben.

Ebben a programban a szakmai képzések és a szakmafejlesztés mellett tárgyi eszközök beszerzésére is lehetőség volt, a támogatásból mindennapos használati tárgyakat, például hűtőszekrényt és mosógépet vásárolhattak a nevelőszülők – tette hozzá az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.