Fülöp Attila: A szociális ellátás nem állami monopólium

A Széchenyi 2020 program keretében közel 300 millió forintból újították fel a hodászi Szent Miklós bentlakásos otthon épületeit.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 09. 17:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy helyes, ha a kommunizmus azon hagyományát, amely szerint a szociális ellátás az állam monopóliuma, magunk mögött hagyjuk. Ma a gyermekvédelmi ellátórendszer csaknem háromnegyedét, a szociális ellátórendszer több mint harmadát egyházi fenntartású intézmények teszik ki – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a görögkatolikus egyház fenntartásában működő Szent Miklós Ápoló-Gondozó Otthonban tett látogatásán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon.

Az államtitkár elmondta, hogy a hodászi bentlakásos otthon a Széchenyi 2020 program keretében, a Környezeti és energiahatékonysági operatív program pályázatán közel 300 millió forintot nyert, amelyet az épületeik felújítására és korszerűsítésére fordítottak.

Az otthonban kétszáz pszichiátriai beteg és harminc, demenciában szenvedő gondozott ellátását végzik.

Az államtitkár emlékeztetett: az egyházak már akkor is foglalkoztak szociális feladatokkal, amikor az állam még nem
Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarországon több mint százezer ember él bentlakásos intézményben. Az ő életük akkor lehet minél teljesebb, ha kötődnek a településükhöz, az őket ellátó intézményrendszerhez és ahhoz a közösséghez, ahová tartoznak. Fülöp Attila kiemelte, hogy ebben a feladatban az egyházi szereplők behozhatatlan előnyt nyújthatnak nekik.

– A kormány számít a vele stratégiai partnerségben együttműködő egyházak munkájára, segítségüket a kabinet a bentlakásos intézményekben élők érdekében szeretné igénybe venni. Az egyház feladatvégzését az állam jogszabályokkal és pénzügyi eszközökkel támogatja – mondta.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy ez a munka az egyház természetes feladatvállalásának folytatása, nem pedig valamilyen új jogszabályon alapuló feladatvégzés.

Az eseményen Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyés püspöke köszönetet mondott a kormánynak, amiért az otthont egyházi fenntartásba adta át.

Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a korábban a megyei önkormányzathoz tartozó otthonnak jó gazdája lett az egyház. A politikus kiemelte, hogy a kereszténydemokrácia egyik alapvető pillére, hogy az állam ne legyen kizárólagos intézményfenntartó a szociális ellátásban, hanem a szociálisan érzékeny közéleti szereplők, például az egyházak és a civil szervezetek is részt vegyenek a feladatok ellátásában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.