Fürjes Balázs: a Lánchíd felújítására szánt pénz Tarlósnál még megvolt

A Lánchíd és további négy-öt felújítás-projektre tavaly 34-35 milliárdos árajánlatot kapott a főváros.

Magyar Nemzet
2020. 06. 10. 10:24
null
Nagyon rossz állapotban van a Széchenyi-Lánchíd Fotó: BACHPEKARYMATE Forrás: Bach Máte
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nincs feladatelvonás, a Lánchíd gazdája a Főváros, a felújítás az ő feladata. Sajnos 3 hete nem kapunk választ Karácsony Gergelynek írt levelünkre. Ma végre találkozunk – a pénz Tarlósnál még meg volt, remélem kiderül, mikor kezdik a munkát! Szaktudással is segítünk, találjunk megoldást!” – írja Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a legújabb Twitter-posztjában.

Mint azt már megírtuk: a Lánchíd és a további négy-öt projektelem – a Váralagút, a Clark Ádám tér, a pesti hídfő alatti villamos alagút és a Széchenyi tér – együttes felújítására tavaly júniusban alátámasztás nélküli, magas, 34-35 milliárdos kivitelezői árajánlatot kapott a főváros, amit elfogadhatatlannak tartott Tartott István akkori főpolgármester. A híd felújításán túlmutató rekonstrukcióra 23,7 milliárd forintos összeg szerepelt és szerepel a főváros költségvetésben, aminek most is hozzáférhetőnek kell lennie, és a hídra korlátozódó felújításra akár elég is lehet. A túlárazott árajánlatokat követően tavaly november–december fordulóján elkészült a Főmterv Zrt. és a Műegyetem szakvéleménye, amely szerint hat hónapon belül meg kellett volna kezdeni a műemlék felújítását, ami eddig nem történt meg.

Fotó: Bach Máte

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés január végi határozatával szemben idáig nem írt ki újabb kivitelezői közbeszerzést és tárgyalásokat sem kezdett a korábbi kiírás ajánlattevőivel. A híd állapotának romlása miatt Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár hetekkel ezelőtt egyeztetést kért a baloldali városvezetőtől, de csak vasárnap kapott választ. A kormány a fővárossal ma tárgyal a Lánchíd sorsáról, az egyeztetésen az önkormányzatot Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes képviseli.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.