Fürjes Balázs lát esélyt megegyezésre a Galvani-híd kapcsán

Tegnap óta optimistább vagyok és látok esélyt rá, hogy megkapjuk a főpolgármester támogatását a Galvani-híd tervezésének befejezéséhez, az engedélyek kiadásához. Döntés még nincs, de haladunk – írta Fürjes Balázs, a Budapest és fővárosi agglomeráció fejlesztésééért felelős államtitkár közösségi oldalán, miután Karácsony Gergellyel és a beruházást érintő kerületi polgármesterekkel egyeztetett.

2021. 04. 28. 11:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hidakat építünk, nem barikádot. Budapestnek szüksége van a Galvani-hídra, ezért tegnap délután újra egyeztettünk a főpolgármesterrel és az érintett kerületek polgármestereivel. Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina, Borbély Lénárd és László Imre személyesen vettek részt az online egyeztetésen, Gajda polgármestert Varga Attila alpolgármester úr képviselte. Mi Vitézy Dáviddal ketten álltuk a sarat” – írta közösségi oldalán Fürjes Balázs, a Budapest és fővárosi agglomeráció fejlesztésééért felelős államtitkár.

Lapunk korábban beszámolt arról, hogy két fővárosi projektben nem tudott egyezségre jutni a kormány a Budapesttel, ilyen a Liget-projekt és a Galvani-híd nyomvonalának kijelölése. Abban egyetértés van, hogy az autóforgalom mérséklésére szükség van új peremhidakra, ám a Galvani-híd esetében a nyomvonal elhelyezése heves vitákat váltott ki a kerületek között, ugyanis egyikük sem szeretné a kerültük szélén keresztülmenő autóforgalmat.

„Tárgyalunk, vitázunk és közelítjük az álláspontokat – egész egyszerűen közösen keressük a megoldást arra, hogy pontosan merre menjen a híd, az út. Ez a dolgunk, ez a budapestiek érdeke.

Meggyőződésem, hogy a fővárosiak azt várják tőlünk – joggal! –, hogy politikai vitáink és különbségeink mellett is folytassuk a közös munkát és együtt is keressünk megoldásokat a budapesti kihívásokra” – magyarázta Fürjes Balázs, és hozzátette: a lényeg, hogy jó irányba haladnak. Az államtitkár emlékeztetett: a legutolsó Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülésen a kormány világossá tette, hogy hasznos és jó dolog lenne megépíteni a Galvani-hidat, ők megtervezik azt, beszerzik az engedélyeket, de ha Karácsony Gergely nemet mond a hídra, a tervek bekerülnek az asztalfiókba.

Fürjes Balázs államtitkár és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója Fotó: Fürjes Balázs/Facebook

„Akkor nem épül meg az átkelő és a kapcsolódó külső körúti gyűrű, nem lesz összekötve itt Dél Buda, Dél Pest és Csepel, nem csökkenhet a belvárosi hidak és utak forgalma. Tegnap óta optimistább vagyok és látok esélyt rá, hogy megkapjuk a főpolgármester támogatását a Galvani-híd tervezésének befejezéséhez, az engedélyek kiadásához. Döntés még nincs, de haladunk.”

– összegzett a tegnapi egyeztetésről Fürjes Balázs, aki hozzátette: jó hír, hogy a legfontosabb elvben is egyetértenek, hogy Budapest nem csak a belvárosból áll. Budapest minden polgára, városrésze és kerülete egyenrangú. A külső kerületekben és az agglomerációban élőket is megilletik a jó életkörülmények és a jó közlekedés.

„Rengeteg vitám van Karácsony Gergellyel, politikai meggyőződésünk és világlátásunk nagyon eltér, de mindig kész leszek a párbeszédre, ha látok reményt arra, hogy a gyakorlatias városi ügyekben előre lépjünk” – zárta sorait az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.