Fürjes Balázs: Szabad és bátor álom után felelősen kell tervezni

Az építészek munkája arról szól, hogy álmodnak, terveznek és építenek, e három tevékenységhez pedig más-más eszközök szükségesek – hangoztatta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) Nemzetközi Építészkongresszusán.

Forrás: MTI2020. 03. 06. 10:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fürjes Balázs azt mondta, hogy az álomnak szabadnak és bátornak kell lennie, utána azonban felelősen kell tervezni, majd fegyelmezetten és pontosan építeni.

A nagy titok az, hogy a szabadság ne tegye szertelenné, szétfolyóvá a munkát, ugyanakkor a fegyelem, a precizitás ne fojtsa meg a szabadságot – vélekedett.

Ha sikerült megtalálni ezt az egyensúlyt, akkor születnek olyan épületek, mint a Puskás Aréna – közölte az államtitkár.

A komplexum megalkotását öt szempont vezérelte, és a feltételek mindegyike teljesült – mondta Fürjes Balázs.

Fürjes Balázs
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Tisztelettel akartak lenni a múlt, a Népstadion iránt, amely bár elavult, fontos helyszínt jelentett a magyaroknak; ennek jegyében a Puskás Aréna kezdőkörét milliméterre pontosan ugyanoda tették. Ezzel együtt azonban a 21. századi igényeket kielégítő épületet kívántak létrehozni. Fontos volt, hogy a komplexum több legyen egy arénánál: ne csak futballmérkőzések megrendezésére legyen alkalmas, hanem konferenciákat, koncerteket is lehessen benne tartani, így biztosítva a gazdaságos működés feltételeit. A negyedik alapelv az volt, hogy az épület 100 százalékban magyar teljesítményként jöjjön létre. Végül, legyen átlagos a költsége – az államtitkár azt hangoztatta, hogy bár a kérdésről viták folynak a sajtóban, ez a szempont is megvalósult.

A MÉSZ idei Nemzetközi Építészkongresszusának témája az „ép-ítés”, a gyógyító építészet. Martha Thorne, a Pritzker-díj ügyvezető igazgatója, a rendezvény szakmai tanácsadója a szervezők tájékoztatása szerint azt mondta, hogy a város és az egészség viszonyának megfigyelése, az épített környezet és a jóllét összekapcsolása nagyon időszerű gondolat. A konferencia azt a kedvező hatást vizsgálja, amelyet a megfelelő tervezés kifejthet az emberekre.

A program szerint délután felszólal Patrick Lüth, az egyebek mellett a norvég nemzeti operaházat is tervező, oslói székhelyű Snohetta építészműhely egyik vezetője. A Snohetta innsbrucki irodája nyerte el a Budapest Déli Városkapu meghívásos nemzetközi tervpályázat első díját, közösen a Verkehrsingenieure Besch und Partner nevű vállalattal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.