Fürjes: ellensúlyozni kell a fővárosi diszkriminációt

Nem lehet büntetni azokat a kerületeket, ahol kormánypárti vezetést választottak az emberek, a Budapesti útépítési program ezeket a diszkriminatív döntéseket ellensúlyozza – hangsúlyozta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára a XVI. kerületben egy újabb olyan útszakasz átadató ünnepségén, amely a Budapesti útépítési program keretein belül kapott szilárd burkolatot. A cél, hogy a XVI. kerületben a kormány segítségével néhány éven belül felszámolják az összes földutat. Idén erre a célra 800 millió forint áll rendelkezésre a kertvárosi önkormányzatnak.

2020. 07. 21. 14:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest csak akkor lehet sikeres, ha külső kerületei is azok. Ez egy szimbolikus kérdés, mert addig nem beszélhetünk arról, hogy Budapest lakói egyenrangúak, amíg vannak olyanok, akiknek az otthona földút mentén fekszik – jelentette ki Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a Budapesti útépítési program keretében megépült Nógrádverőce utca aszfaltburkolatának az átadóünnepségén. Ezzel a XVI. kerületben lezárultak a 2019-es pályázati év projektjei. Fürjes hozzátette: a főváros fejlesztésével kapcsolatban egységes Budapestben gondolkodik a kormány. Számukra Budapest minden kerülete és lakója egyenrangú. Az ott élők nem lehetnek másodrangú polgárok, azonos színvonalú közszolgáltatásokban kell részesülniük, erre 25 milliárd forintot fordít a kormány. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormánynak ellensúlyoznia kell a budapesti városvezetés igazságtalan lépéseit, nem akadhatnak meg emiatt útfelújítások.

– Teljesen jogszerűen, de Karácsony Gergely egy személyben teljhatalmat gyakorolt a veszélyhelyzet idejében és belenyúlt Budapest költségvetésébe, lehúzott budapesti fejlesztéseket. Nyilván teljesen véletlenül úgy adódott, hogy pont ott, ahol fideszes városvezetés van. Nem lehet büntetni azokat a kerületeket, ahol kormánypárti vezetést választottak az emberek, a Budapesti útépítési program ezeket a diszkriminatív, igazságtalan döntéseket ellensúlyozza – reagált Fürjes a főpolgármester egy személyben hozott döntéseire. Az útépítési programot Szatmáry Kristóf kormánybiztos vezeti, aki nyomatékosította: a földutak aszfaltozása folytatódni fog a következő években is. Ennek eredményeként a XVI. kerületben már most hét újabb út esetében indulnak hamarosan közbeszerzési eljárások, amelyre 800 millió forintos kormányzati támogatás áll rendelkezésre. – Azt gondolom, hogy nem ideológiai szélmalomharcot kell vívni, hanem tenni az otthonunk érdekében. A kormányra és az önkormányzatra számíthatnak a kertvárosiak – jelentette ki a kormánybiztos.

Kovács Péter kertvárosi polgármester a Magyar Nemzetnek elmondta: a 2019 -es évben 1,9 milliárd forintot nyertek pályázaton útfelújításra, s ehhez az önkormányzat még százmillió forint önrészt hozzátett. – 2006-ban huszonhét százaléka volt a kerületi úthálózatnak a földút, most egy százalék körül van. Vannak olyan területek amelyek folyamatosan épülnek be, a pályázaton 21 új útra nyertünk kormányzati támogatást. Hamarosan elmondhatjuk, hogy a XVI. kerület belterületén a földutak elfogytak – mondta el lapunknak Kovács Péter. A polgármester hozzátette: vannak olyan mellékutcák, amelyek felújításra szorulnak. Ezek elsőbbséget élveznek az üdülőövezetben lévő földutakkal szemben. Amennyiben lesz erre is állami forrás, akkor foglalkoznak velük, egyelőre a belterületre koncentrálódik a városvezetés figyelme. A fővárosi kezelésű Magtár utca és Rózsa utca továbbra is fővárosi forrásra vár. Kovács Péter visszaidézte: a csepeli polgármester fővárosi előterjesztésben próbálkozott saját útjaira forrásokat kérni a listáról lehúzott tervekre.

– A főváros határozottan nem szeretné ezeket a beruházásokat, azt mondják, ha a kormány ad a fővárosnak pénzt, például a benzin jövedéki adójából, foglalkoznak vele. Úgy látom, hogy ez álkifogás. A főváros jelenlegi vezetése a feladatok tologatásával foglalkozik leginkább, a képességeikből erre futja, nem arra, hogy fejlesszenek – fejtette ki Kovács Péter, aki reméli, hogy a főpolgármester által kihagyott útfelújításokra 2021-ben sikeresen pályázhat majd a kertváros.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.