Gajda Péter kispesti polgármester feje felett döntöttek

Karácsony Gergely május 1-jén nevezte ki Gajdát a Fővárosi Közgyűlés egyik bizottságának elnökévé.

2020. 05. 11. 6:14
null
Kispest MSZP-s vezetője korrupciógyanúba keveredett Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem szeretem, hogy bizonyos dolgokat a sajtóból tudok meg, de vagyok olyan korrekt, hogy a partnereimnek nem a sajtón keresztül üzenek – nyilatkozta Gajda Péter kispesti polgármester a Magyar Nemzetnek annak kapcsán, hogy a fővárosi balliberális koalíció pártjai megállapodtak, hogy milyen feltételekkel övezheti konszenzus a kerületvezető bizottsági elnöki kinevezését. Mint ismert, május elsején Karácsony Gergely főpolgármester kinevezte Gajdát a Fővárosi Közgyűlés Ügyrendi, Nemzetiségi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság elnökének.

A kinevezés hírére előbb a Momentum, majd az LMP és a Jobbik is tiltakozását fejezte ki, ugyanis Gajda Péter neve is felmerült a Magyar Nemzet és a Hír TV által nyilvánosságra hozott kispesti hangfelvételeken egyes korrupciógyanús ügyek kapcsán. Emellett a Magyar Nemzet kiderítette, hogy Gajdának egy ismerőse szerzett meg két önkormányzati ingatlant egy fantomcég közbeiktatásával.

Kispest MSZP-s vezetője korrupciógyanúba keveredett
Fotó: Katona Vanda

Csütörtökön Soproni Tamás VI. kerületi polgármester, a Momentum fővárosi frakcióvezetője úgy nyilatkozott az Azonnali.hu-nak, hogy akkor nyugszanak bele Gajda kinevezésébe, ha a kispesti önkormányzat biztosítja a helyi Antikorrupciós és Tényfeltáró Bizottság működéséhez szükséges erőforrásokat, átvilágítják a helyi vagyonkezelőt, valamint menesztik a vagyonkezelő jelenlegi vezetőjét, a korrupciógyanús ügyekben érintett Kránitz Krisztiánt. Soproni szerint ezeket a feltételeket nemcsak az MSZP támogatta, de a többi párt is.

Gajda Péter ismertetett nyilatkozatából azonban az derül ki, hogy vele erről nem egyeztettek a felek, márpedig az borítékolható, hogy a fenti feltételek nem találkoznak a polgármester szimpátiájával. – Ez a bizottság csupán arra jó, hogy médiafigyelmet biztosítson néhány közszereplőnek – mondta korábban Gajda a helyi Antikorrupciós és Tényfeltáró Bizottság munkája kapcsán, amelynek április végén lejárt a mandátuma és azt a kispesti baloldali többség nem is szándékozik meghosszabbítani. Kránitz Krisztiánnak, a vagyonkezelő vezetőjének menesztése is konfliktusos kérdés lehet, ugyanis a Gajda által vezetett önkormányzat a korrupciógyanús ügyek ellenére dupla fizetésért újította meg az igazgató szerződését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.